10 motive pentru care e bine să plecăm în vacanțe cu copiii

Dacă un copil se bucură când merge în vizită la prietenii de familie, pentru că schimbă mediul de acasă și interacționează cu alți oameni, imaginați-vă cum e să meargă în alte orașe sau alte țări! Iată 10 motive care vă vor convinge să plecați mai des la drum cu cei mici:

Călătoriile îi deschid mintea și îi îmbogățesc universul

Călătorind, un copil descoperă înainte de toate lumea și înțelege că universul lui nu este unic, nici limitat la orașul unde locuiește, că există oameni și în alte colțuri ale planetei, că au și ei un mod de viață, de multe ori diferit de al lui. Face diferența între spațiul în care trăiește el și spațiul locuit de alte persoane.

Învață să aibă răbdare

În timpul unei vacanțe în alt oraș sau în altă țară, copilul învață (și pune în practică în același timp) răbdarea. Fie că își așteaptă rândul să urce în avion sau în tren, că stă la masă, la un restaurant, împreună cu părinții, ori merge ore întregi cu mașina, indiferent de situație, el află ce înseamnă să ai răbdare.

Interacționează și comunică

Călătoriile îi permit unui copil să intre în contact cu alți micuți de vârsta lui, să socializeze și să lege prietenii. În cazul în care învață la grădiniță o limbă străină, va avea ocazia să își exerseze cunoștințele, ajutat de părinți, sau cel puțin să audă cum se pronunță cuvintele. Oricum ar fi, chiar dacă nu cunoaște limba țării respective, învață să comunice. Mai află, de asemenea, că oamenii pot avea obiceiuri diferite, care nu sunt neapărat incorecte dacă sunt diferite de ale lui.

Îi stimulează curiozitatea

Prin gesturi banale – gustând un anumit tip de mâncare sau mirosind o floare exotică -, în timpul unei călătorii, copilului îi sunt stimulate simțurile. Poate că în alt context nu ar fi avut ocazia să descopere ce aromă are un preparat spaniol autentic sau nu ar fi știut cum arată în realitate un cactus de două ori mai înalt decât el.

Își consolidează cultura generală

Vizitele la situri istorice, muzee sau clădiri cu arhitectură impresionantă, cu o poveste în spate, îi îmbogățesc cunoștințele. Și chiar dacă unele construcții „nu par ridicate pentru copii“, este cu atât mai incitant pentru ei să le vadă. Părinții vor fi surprinși de reacțiile lor, de întrebările pe care le pun și de fascinația pe care o manifestă în fața unor astfel de descoperiri. Multe muzee au, de exemplu, în magazinul cu suveniruri, și cărți pentru copii.

I se activează creativitatea

După ce intră în contact cu o altă lume/civilizație, copilul va simți nevoia într-un fel sau altul să imite acea lume, să o recreeze în maniera lui când ajunge acasă: prin desen sau prin povești pe care le spune altora de vârsta lui ori adulților. Sau, de ce nu, prin dorința de a crea hăinuțe pentru păpuși, asemănătoare cu vestimentația străinilor care i-au atras atenția.

Relația cu familia devine și mai puternică

Să călătorești în familie, cu tati, mami, frați sau surori, înseamnă să-i oferi unui copil și altfel de momente față de cele cu care este obișnuit: el iese astfel din rutina drumului casă-grădiniță, casă-parc, casă-magazin. I se reconfigurează preț de câteva zile spațiul de zi cu zi și se va „teleporta“ într-unul nou alături de cei pe care îi iubește cel mai mult. Se va amuza împreună cu ei, liberi de obligațiile de acasă. Iar dacă destinația este în țară, la rude, va cunoaște unchi, mătuși, verișori.

Îi crește încrederea în sine

Situațiile neprevăzute și luarea deciziilor sunt două motive care îi vor oferi celui mic posibilitatea de a avea mai multă încredere în el. Călătoriile sunt un argument bun pentru a-i testa limitele. Odată ce va fi mai încrezător, va deveni și mai sigur pe el și mai confortabil cu el însuși.

Învață să se descurce

Când suntem departe de casă, nu avem mereu la îndemână anumite lucruri. Învățăm să ne descurcăm, să improvizăm, să inventăm. La fel va face și cel mic. I se dezvoltă alte reflexe, se va concentra pe soluții, fapt care îi va fi de mare folos mai târziu.

I se dezvoltă capacitatea de a se adapta

Să dormi în alt pat, să iei masa pe bancă, într-un parc sau într-un loc improvizat, să vezi fețe noi – iată un bagaj uriaș de experiențe care îl vor ajuta în procesul de adaptare. Când va crește și va fi pus în situații noi le va gestiona mai relaxat față de alt copil care a fost scos în lume mai rar sau deloc.
Foto: pixabay.com
Documentare: traducere și adaptare după textul „Les bienfaits pour les enfants de voyager“, Sursă: bbjetlag.com

Citate despre călătorii, care te vor convinge să-ți faci bagajele:
„Călătoresc nu pentru a ajunge într-un loc anume, ci de dragul călătoriei. Secretul constă în plăcerea de a te mișca.“ (Robert Louis Stevenson)
„O călătorie se măsoară mai curând în numărul de prieteni pe care îi faci decât în numărul de kilometri pe care îi parcurgi.“ (Tim Cahill)
„Sunt un om diferit de fiecare dată când văd luna răsărind în alt colț de lume.“ (Mary Anne Radmacher)
„Călătoriile ne învață modestia. Vei vedea cât de mic ești într-o lume atât de mare.“ (Gustave Flaubert)
„Călătoria este singurul lucru din lume pe care îl cumperi și care te face bogat.“ (anonim)

Comments

comments