10 simptome specifice sarcinii

saqrcina-februarie-2016

Nu este obligatoriu ca fiecare femeie care rămâne însărcinată să se confrunte cu toate simptomele enumerate în acest articol. Se poate întâmpla să identifice doar o parte dintre ele. Iată care sunt cel mai des întâlnite:

Schimbările de dispoziție

Sarcina presupune, de fapt, un exces de estrogen secretat de placentă, care produce un dezechilibru la nivelul neurotransmițătorilor. Fiecare graviduță poate reacționa altfel la aceste modificări de natură hormonală, în sensul că se poate simți brusc fie veselă, fie tristă. Poate trece ușor, prin urmare, de la bucurie la neliniște. Schimbările de dispoziție apar în jurul săptămânilor 6-7, își pierd din intensitate în trimestrul doi și reapar spre finalul perioadei de graviditate, spun specialiștii.

Durerile de cap

Sunt cauzate de creșterea nivelului de estrogen și a cantității de sânge din sistemul circulator. Are loc așa numita „vasodilatație“ de la nivelul capului, iar consecința acestui fenomen sunt migrenele sau durerile de cap. Pentru a le ține sub control și pentru a evita tratamentul medicamentos, Tori Kropp recomandă, în cartea sa, „Sarcina ta pas cu pas“ (Ed. Polirom 2009), mesele dese, odihna în timpul nopții, dușurile sau băile fierbinți, plimbările și compresele cu apă rece/fierbinte pe ochi.

Arsurile la stomac

Există o vorbă în popor care spune că dacă ești însărcinată și ai arsuri la stomac înseamnă că bebelușul tău va avea mult păr. Lucrurile sunt relative, dacă nu aproape de mit. Cercetătorii americani de la Johns Hopkins University cred, însă, altceva. Au făcut un experiment și au confirmat mitul, informează sfatulmedicului.ro. Din perspectivă medicală, arsurile au următoarea explicație: refluxul (întoarcerea acizilor din stomac în esofag) este provocat de două situații: 1. relaxarea unei valve musculare din partea inferioară a esofagului și 2. uterul împinge în sus stomacul, dat fiind volumul lui în continuă dezvoltare.

Durerile de spate

Cu cât sarcina este mai avansată, cu atât durerile de spate se fac mai puternic simțite. Este firesc, centrul de greutate al corpului se modifică, iar coloana vertebrală este supusă unei presiuni. Foarte importante sunt, ca remedii și precauții, următoarele lucruri: evită să ridici greutăți, controlează-ți mersul (ține spatele drept), alege o încălțăminte cât mai comodă, fă exerciții specifice pentru întărirea mușchilor spatelui și ai abdomenului!

Cârceii

Nu există o vârstă și o stare a cârceilor, în sensul că îi ai doar în timpul celor nouă luni de sarcină. Ei pot apărea și în copilărie, și la maturitate ori bătrânețe. Aceste crampe musculare se caracterizează prin dureri bruște, puternice și intense, iar cauza este blocarea spasmodică a mușchiului. În timpul sarcinii, însă, sunt mai des întâlniți, conform informațiilor oferite de Tori Kropp, în cartea amintită, în trimestrul al doilea și al treilea. Ca remedii, tot ea sugerează: plimbările și mersul vioi, ținerea picioarelor ridicate cât mai des, băi de picioare în apă fierbinte. Iar ca gest de „prim ajutor“, tragerea degetelor de la picioare înspre genunchi.

Constipația

Deoarece nivelul de progesteron crește, ritmul sistemului digestiv se modifică, devine mai lent. Consumă cât mai multe lichide – apă, ceaiuri, compoturi, supe -, produse din făină integrală (cunoscute pentru efectul benefic asupra digestiei), fructe și legume. Dacă încerci, de exemplu, suplimente de fibre, este obligatoriu să bei o cantitate suficientă de apă.

Varicele

În general, în cazul varicelor, este importantă și predispoziția genetică. Dacă în familie, mai există persoane care s-au confruntat cu aceste probleme, atunci șansele sunt mari. Cum se explică apariția lor, exceptând factorul genetic? Odată cu creșterea în volum a uterului, crește și presiunea acestuia asupra venelor. În cele mai multe cazuri, dispar după naștere. Evită să petreci prea mult timp în picioare, dormi cu picioarele pe o pernuță, poartă ciorapi medicinali speciali, după ce te-ai consultat cu medicul tău.

Mâinile și picioarele umflate

Unul dintre simptomele preeclampsiei este umflarea mâinilor și a picioarelor. Preeclampsia este o boală care se manifestă în jumătatea a doua a perioadei de sarcină și apare, deseori, la femeile aflate la primul copil, cele însărcinate cu gemeni sau care au sarcini multiple (sursă: desprecopii.com). De aceea, în situația în care te confrunți cu umflarea mâinilor și a picioarelor, cel mai bine este să vorbești întâi și întâi cu medicul tău pentru a stabili clar cauza. Ca metode de prevenție sau atenuare, ai grijă, în primul rând, la consumul de sare și la hidratare.

Amețelile

Senzația de amețeală sau de leșin este un alt simptom întâlnit în rândul femeilor însărcinate. De fapt, ea apare și atunci când nu ești însărcinată, dacă stăm bine și ne gândim. Mai exact, în momentele în care ne ridicăm brusc din pat sau după o baie sau un duș fierbinte. Ce e de făcut? Evită ce simți că îți face rău și îți provoacă aceste stări – mișcările bruște, contactul cu apa fierbinte, statul îndelungat în picioare. Mănâncă puțin, dar mai des și consultă un specialist în cazul în care stările se repetă.

Tulburările de somn

Cu cât burtica este mai mare, cu atât somnul poate deveni mai dificil. Nu te poți întoarce ușor de pe o parte pe alta, prin urmare, nu e prea simplu să te odihnești cum trebuie. Dar nopțile trec ca zilele, vei vedea, iar una dintre metodele la îndemână de care te poți folosi pentru a te odihni mai bine este să te înconjori de cât mai multe perne moi și pufoase. Așază-le, așadar, în special în zona spatelui. Pont: înainte de culcare, renunță să mai mănânci ceva sau să bei lichide. În felul acesta, vei rări drumurile la baie.

Sursă: Tori Kropp  – „Sarcina ta pas cu pas“ (Ed. Polirom 2009)

Comments

comments