4 mituri despre copii și bebeluși

Administrarea antibioticelor în cazul răcelii/ gripei, forțarea copilului de a mânca tot, scoaterea bebelușului în mulțime pentru a se „căli“ – iată doar câteva mitu03ri care fac parte din cultura populară.

„Răceala se tratează cu antibiotice“

Există, din nefericire, mulți părinți (sau bunici) care își tratează copiii, atunci când sunt răciți, au gripă ori dureri de gât, cu antibiotice. Or aceste medicamente sunt utilizate/ recomandate în cazul infecțiilor bacteriene, neavând efecte asupra virușilor (cauzatorii răcelilor și gripelor). Administrate greșit, „după ureche“, se poate ajunge la rezistența la antibiotice, iar când copilul va avea cu adevărat nevoie de ele, este posibil ca organismul să nu mai răspundă.

„Dacă nu mănânci tot din farfurie, nu vei crește mare și puternic!“

Nimănui nu-i place să fie forțat să mănânce tot din farfurie, indiferent că este copil sau adult. Ceea ce putem face ca părinți este să ne asigurăm că hrana oferită celui mic îi asigură nutrienții necesari, că nu face abuz de dulciuri, de produse fast food, că legumele și fructele sunt incluse în regimul lui alimentar. În plus, atunci când unui copil i se spune „Dacă nu mănânci tot din farfurie, nu vei crește mare și puternic!“, el este programat negativ, i se dezvoltă anumite frustrări și sunt șanse să i se facă teamă de momentul mesei.

„Bontul ombilical se acoperă cu plasture“

Lucrul cel mai important în cazul bontului ombilical este modul în care este toaletat, și nu „pansat“ (pentru că nu se acoperă cu plasture). În mod normal, el cade între a cincea și a zecea zi de viață, lăsând în locul lui cicatricea ombilicală. Pentru că poate reprezenta o poartă de intrare pentru microbi, toaletarea acestuia are un rol esențial. „Chiar dacă bontul ombilical s-a detașat sau nu, apa poate curge peste bont fără nicio problemă. Preferabil este ca, până ce acesta cade, să nu îi facem baie în cădiță, ci doar cu apă care curge. După, poate fi îmbăiat în cădiță. Temperatura apei trebuie să fie de aproximativ 37 de grade“, ne sfătuiește Dr. Luminița Spătariu, medic specialist pediatru.

10

Bebelușii au o capacitate foarte slabă de a lupta cu infecțiile, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat. În consecință, în prima lună de viață cel puțin, este preferabil să îi ferim cât mai mult de contactul cu mulțimea sau cu persoanele bolnave. Obișnuirea lor cu mediul are loc treptat, pentru că și puterea organismului de a face față factorilor cauzatori de boli se dezvoltă treptat.

Comments

comments