4 mituri despre sarcină și bebeluși

Dacă ești însărcinată sau ai deja un bebeluș, s-ar putea să primești o mulțime de sfaturi de la cei din jur, cu sau fără experiență. Unele stau în picioare, altele sunt improbabile

„Dacă îl lași pe bebe să plângă, va avea plămâni puternici!“

FALS! Când un bebeluș plânge înseamnă că are un motiv. Fie îi este foame ori sete, fie îi este frig sau, dimpotrivă, cald, fie are scutecul plin și vrea să îi fie schimbat. Motivele sunt nenumărate și cel care ar trebui să dea de gândit părinților este că bebelușii plâng și dacă îi doare ceva. Prin urmare, lăsându-l în această stare de tensiune, în speranța că va avea plămâni puternici, nu este decât un mit depășit.

„În sarcină e bine să mănânci pentru doi“

FALS! În timpul sarcinii, și nu numai, este bine să mănânci sănătos mai curând decât să mănânci pentru doi. Este firesc să ai anumite pofte și la fel de firesc este să ți le satisfaci, însă cu măsură. Gândește-te că oricum te vei îngrășa datorită unor schimbări absolut normale: sânii se măresc, uterul crește în volum, lichidul amniotic, placenta și mai ales fătul aduc niște kilograme în plus. Încearcă să te hidratezi cât mai bine – apă, supe, ciorbe, sucuri naturale, ceaiuri – și să nu îți supraîncarci stomacul. Consultă-te întotdeauna cu medicul în cazul în care ai alergii la anumiți compuși din ingrediente.

„Este bine să eviți băile fierbinți în timpul sarcinii“

ADEVĂRAT! Iată un subiect mult dezbătut! Nimic nu este mai relaxant decât o baie fierbinte, nu-i așa? Ei bine, în sarcină îți poți împlini această dorință însă în anumite condiții: temperatura apei să fie apropiată de temperatura corpului (poți verifica apa cu un termometru), iar timpul petrecut în cadă să nu fie foarte lung (între 10 și 15 minute). De asemenea, de evitat sunt sauna și jacuzzi. De ce nu sunt bune băile fierbinți în sarcină? Pentru că temperatura corpului crește, ritmul cardiac la fel, iar bebe nu se simte deloc confortabil, ducând la apariția anumitor riscuri.

„Atașamentul față de bonă nu e un lucru bun“

FALS! Din ce în ce mai multe mame apelează la bone pentru creșterea celui mic. Și cum nu este deloc ușor să găsim bona potrivită, în care să avem deplină încredere, nu te poți decât felicita că ai ales persoana de care ai nevoie pe care, în plus, copilul tău o place! Nu este nimic nepotrivit, dimpotrivă, este un semnal de încredere. Amintește-ți permanent că nu poți fi înlocuită niciodată de altcineva și asigură-te că petreci și tu suficient timp cu copilul pentru a nu fisura legătura cu el.

Comments

comments