5 remedii naturale pentru disconforturile din sarcină


Insomnii, transpirație abundentă, balonări și oboseală – iată câteva disconforturi cu care vine la pachet perioada sarcinii. Vestea bună este că există remedii naturale, iar cea și mai bună este că toate trec (sau cel puțin se diminuează) după ce vine bebe pe lume.

Împotriva balonărilor: infuzie de mușețel, mentă, melisă

Cum se prepară: amestecați câte 50 de gr din fiecare (mușețel, mentă, melisă); luați o linguriță din amestec și puneți-l într-o cană cu apă fierbinte, după care se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Se bea după masa de prânz sau după cină. Melisa (roinița) este recomandată și pentru atenuarea vărsăturilor în timpul sarcinii. Se recomandă administrarea cu prudență, fără excese. Când graviduța simte că i se face greață, mai poate bea apă rece cu câteva feliuțe de lămâie sau ceai de mușețel, care calmează stomacul sensibil.

Pentru tonifierea uterului: ceai din frunze de zmeură

Ceaiul din frunze de zmeură este un remediuvedetă în rândul soluțiilor naturale pentru: stimularea fertilității, tonifierea uterului (datorită prezenței substanței alkaloid fragrine), îmbunătățirea contracțiilor, tratarea constipației. Atenție! Asemenea multor ceaiuri din plante, și cel din frunze de zmeură se bea cu moderație. Efectele lui, cele mai multe, sunt pozitive, însă consumul lui intens poate duce la contracții puternice. De aceea se recomandă în special înainte de momentul nașterii. Consultați-vă cu medicul dacă decideți să introduceți acest ceai în regimul alimentar!

Cocteil de plante pentru insomnii

Tulburările de somn se întâlnesc la multe graviduțe, în special în ultima parte a sarcinii, când burtica este mai proeminentă. Din fericire există o serie de plante care pot atenua acest disconfort. Putem apela la clasicul ceai de teai, mai cunoscut la noi, sau încerca mixuri mai exotice, cu recomandarea medicului. Preparați un amestec din muguri florali de portocal amar, melisă, mac de California, mentă dulce, flori de mușețel, fiecare dintre ele în cantități egale. Puneți o linguriță din acest amestec într-o cană cu apă fierbinte și lăsați la infuzat 10 minute. Se bea seara, înainte de culcare. Conform fares. ro, „s-a raportat că efectul macului californian asupra sistemului nervos central nu este unul narcotic, ci unul care tinde să normalizeze funcţiile psihologice“. Cât despre mugurii florali de portocal amar, fac parte și dintre remediile (în combinație cu levănțică, rozmarin, cimbrișor și mușețel) împotriva depresiei.

Polen, magneziu și lăptișor de matcă pentru un plus de energie

Oboseală, epuizare, lipsă de chef – iată alte stări prin care trece o femeie însărcinată. Pentru că majoritatea viitoarelor mămici trebuie să împace sarcina cu jobul, puține își permit răsfățul de a se odihni când vor, cât vor. Există, în plus, și șansa să mai aibă un copil, prin urmare, este nevoită să fie mereu pe poziție și disponibilă. Polenul are calități nebănuite și este unul dintre cele mai indicate produse ale stupului în perioada sarcinii. În afară de acțiunea pe care o are asupra echilibrului intestinal, combate constipația, are efect în echilibrul neuropsihic, cu un ușor efect euforizant. În cazuri de astenie și oboseală, este un remediu de nădejde. Lăptișorul de matcă mai este numit și laptele albinelor și, important!, se regăsește pe lista remediilor pentru infertilitate recomandate atât femeilor, cât și bărbaților care vor să conceapă un copil. Pentru un plus de energie în sarcină, se consumă dimineața, alternând cu polenul, care se ține sub limbă până se dizolvă. Magneziul este și el o sursă bună de energie și nu numai. Urmează sfatul medicului pentru administrarea potrivită!

Frunze de salvie împotriva transpirației

Transpirația excesivă este un alt simptom mai puțin plăcut în timpul sarcinii. Fenomenul este absolut normal, în consecință, nu sunt motive de îngrijorare: deoarece procesele metabolice se intensifică, corpul generează mai multă căldură, pielea se încălzește, iar prin transpirație se reglează de fapt temperatura. Un prim sfat este să consumi cât mai multe lichide, preferabil neîndulcite. De obicei, transpirația excesivă se simte în zona mâinilor și a picioarelor. Ca utilizare externă, poți apela la următorul remediu: puneți o mână de frunze de salvie (aproximativ 20 de grame) într-un litru de apă, într-un vas, la fiert; lăsați să fiarbă 5 minute, după care lăsați la infuzat alte 30 de minute. Dimineața și seara, faceți baie la picioare și la mâini în această apă. Atenție: infuzia se utilizează doar extern! Proprietățile antisudorale ale salviei au fost demonstrate de medici germani. Acidul ursolic din compoziția sa îi dă acestei plante calitatea de a acționa astringent, antiseptic și de a regulariza transpirația. Surse documentare: doctissimo.fr, fares.ro

Ceaiurile interzise în sarcină sunt: lemnul dulce, senna, coada șoricelului, pelinul, obligeana, crușinul, rostopasca, salvia (consum intern), cimbrul, urzica, ienupărul, levănțica, anasonul, rozmarinul, busuiocul, vâscul, scorțișoara. Motivul constă în provocarea sângerărilor, contracțiilor și a avortului spontan.

Comments

comments