5 greşeli pe care le fac părinţii

ianuarie-sugar-2014

Când îţi aduci acasă micuţul, este inevitabil să nu faci şi greşeli. Mai jos îţi vom arăta care sunt cele mai comune, şi cum le poţi evita.

Să laşi nou născutul să doarmă toată noaptea

Nu te bucura prea mult dacă bebeluşul tău doarme dus toată noaptea. În primele două săptămâni de viaţă bebeluşul trebuie trezit la 4 ore, altfel riscă să se deshidrateze.

Să nu-l hrăneşti la cerere

Mulţi părinţi fac greşeala să încerce să impună un program de hrănire nou-născutului. Spun că dacă îl hrănesc la 4 ore, nu este nici o problemă. Dar bebluşii sunt mai deştepţi decât orice om mare. Fie că sunt hrăniţi la sân sau artificial, ştiu când le este foame, sau când sunt sătui.

Să duci un nou născut în locuri aglomerate

Să-ţi expui micuţul în locuri aglomerate poate fi o problemă din cel puţin două puncte de vedere. Unu, ar putea lua o bacterie periculoasă, şi doi, chiar dacă este vorba de un simplu virus de răceală, doctorii tot vor trebui să-l interneze pentru a se asigura că nu este nimic grav.

Să îl ţii doar în casă

Deşi nu este bine să duci bebeluşul în locuri aglomerate, de asemenea este o idee proastă să-l ţii numai în casă în primele 6 săptămâni. Va dormi mai bine şi mai mult în aer curat, iar tu vei putea să treci mai uşor peste depresia post-natală (căci ce e mai deprimant decât să stai închisă în casă 6 săptămâni?).

Să nu ai încredere în instinctele tale

Este important să ai încredere şi să-ţi asculţi instinctele. Dacă nu ai încredere în tine, îţi poţi pune bebeluşul în pericol.  Nimeni nu ştie mai bine ca tine dacă micuţul tău este bine sau nu. Dacă simţi că ceva nu este în regulă, indiferent de părerea celor din jur, mergi la un pediatru.

Este obositor să ai grijă de un nou-născut. Nu te sfii să ceri ajutorul prietenilor sau bunicilor – fie că ai nevoie să faci cumpărături sau pur şi simplu să dormi o oră. Dacă nu accepţi ajutorul atunci când îţi este oferit, ai putea crea un precedent neplăcut pentru tine: oamenii ar putea crede că nu ai nevoie de ajutor atunci când îţi trebuie cel mai mult.

SFAT

Contrar a ceea ce cred unii părinţi, bebeluşului nu îi este foame de fiecare dată când plânge! Bebluşii plâng dintr-o mulţime de motive (de somn, trebuie schimbat, vrea în braţe, sau pur şi simplu de plictiseală).
Pe măsură ce micuţul creşte, vei învăţa să recunoşti plânsetele şi vei şti imediat ce vrea. Nu uita că în lipsa abilităţii de a vorbi, plânsul e singurul lui mod de comunicare.

Comments

comments