ABC-ul scutecelor!

promo-62

În zilele noastre este greu de imaginat viaţa fără scutecele de unică folosinţă. După ce au devenit disponibile începând cu anii 1960, scutecele de unică folosinţă deţin acum controlul în toată lumea – pe bună dreptate! Deşi se ridică discuţii pe marginea problemelor mediului înconjurător, nu este de negat că scutecele de unică folosinţă vin în ajutorul părinţilor din ziua de azi.
Medicii pediatri, şi în general, experţii susţin că scutecele de unică folosinţă fac ceea ce ar trebui să facă: protejează pielea sensibilă a bebeluşilor fără prea multă zarvă sau motive de îngrijorare.
Cu toate acestea, vor exista întotdeauna părinţi care vor alege scutece din bumbac, cu folosinţă multiplă. Aşadar, de unică sau multiplă folosinţă?
Scutecele lavabile sunt o investiţie bună judecând pe termen lung, iar unele mămici consideră că acestea cauzează mai puţină iritaţie de scutec. Aceste scutece se pot folosi, teoretic, la nesfârşit, în timp ce scutecele de unică folosinţă au component din plastic, care nu se descompun. Aproximativ 5 milioane de scutece de unică folosinţă se aruncă în fiecare zi în România. Dar şi faptul că speli scutecele, poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, mai ales dacă foloseşti înălbitori.
Chiar dacă optezi pentru scutece lavabile, le vei găsi mult mai folositoare pentru călătorii sau pentru situaţii “de urgenţă”, pe cele de unică folosinţă. Şi bineînţeles că nu este nici o ruşine să-ţi schimbi părerea cu privire la ce scutece vei folosi, dacă una sau alta dintre metode nu funcţionează în cazul tău.

Ce număr aleg şi când trec la următorul?

Atunci când ai un nou-născut, pari stângaci în orice ai face. Pe raftul cu scutece de la supermarket, te simţi pierdută iremediabil, dar nu te speria, nu este atât de greu. Tot ce trebuie să ştii este că la început te poţi ghida după kilogramele micuţului tău pentru a alege scutecele potrivite. Treci la următorul număr atunci când observi că îl strânge la picioruşe sau la burtică şi îi lasă urme roşii. Important este să nu investeşti într-un stoc foarte mare de scutece, pentru că micuţul, fie poate zăbovi mai mult timp la un număr, fie poate trece cu uşurinţă la următorul.

Pro şi contra:
– Scutecele lavabile sunt mai ieftine, pe termen lung, decât cele de unică folosinţă;
– Dacă ai în plan să mai faci copii, poţi refolosi scutecele lavabile;
– Scutecele de unică folosinţă protejează mai bine împotriva scurgerilor;
– Dacă eşti în altă parte decât acasă, nu eşti nevoit să umbli cu scutece murdare după tine, dacă foloseşti scutece de unică folosinţă.

Comments

comments