Activitati si jocuri pentru dezvoltarea copiilor

one88-kids-header

Primii ani de viata ai unui copil sunt o adevarata provocare, un continuu proces de evolutie si invatare. Mai intai invata sa isi tina echilibrul, mai tarziu dezvolta controlul  si coordonarea musculara a  membrelor, apoi copilul va trece la  etapa de a merge singur Aceasta este  perioada in care cel mic  va consuma multa energie fizica si mentala. Odata ce a trecut si acest pas, parintii pot implica bebelusii in diverse activitati care sa ii ajute sa se dezvolte sanatos.

Activitati pentru varsta 1-2 ani

Odata ce au invatat sa mearga, copii  cresc si abilitatile  lor  se dezvolta pe masura.  Sfera activitatilor in care  acestia se pot implica se largeste. In aceasta perioada  descopera ca pot lovi  o minge cu piciorul, chiar daca nu intotdeauna reusesc sa o deplaseze.

Tot in aceasta etapa, bebelusul tinde sa alerge, chiar daca are  inca  dificultati in echilibru. In timp,   va invata sa penduleze de pe un picior pe celalalt,  de aceea este important sa fie supravegheat.

Este o perioada a descoperirilor. Acum cei mici invata sa prinda si sa arunce, sa loveasca obiecte sau sa descopere ca pot introduce un obiect in celaltalt.  Invata sa imite hranirea papusilor ducand hrana la gura acestora, dupa cum  incep sa se distreze auzind diverse zgomote si sa bata toba pe diverse obiecte, precum cani, vase de bucatarie.

 

Jocurile in aer liber,  activitati care implica aruncarea mingiilor, rostogolirea lor  sunt activitati in care trebuie implicati copiii cu varste intre 1-2 ani .  Acestea sunt jocuri care dezvolta puterea, echilibrul si  coordonarea.

 

Jocuri si activitati specifice pentru copii cu varste de 1-2 ani

 • Jocul de-a magazinul aprozar:
 • Jocul de’a pretinsealea ( “hai sa ne prefacem ca…”)
 • Imitarea tobei pe obiectele din bucatarie
 • Jocul cu bile colorate, lovirea lor cu piciorul
 • Activitati tactile, in care sunt implicati dimensiunea si textura obiectelor

 

Activitati si jocuri pentru copii de 2-3 ani

Pe masura ce varsta copiilor creste,  ei dezvolta abilitatea de a vorbi. Incep sa formeze propozitii scurte   de 2-3 cuvinte. Tot atunci gasesc  distractiv sa sara si sa urce scari.  Devin din ce in ce mai  independenti, putand sa desfasoare multe activitati singuri ( sa manance, sa se spele pe manute, sa se imbrace etc).  La 2-3 ani i cei mici  prind gustul pentru  jocul si joaca cu alti copii de varste similare.

Este o etapa foarte importanta din punct de vedere al dezvoltarii emotionale a  copilasului. Trece de la o stare la alta, este fie foarte independent, fie  foarte dependent, se enerveaza usor din neputinta de a-si exprima toate emotiile. Aceasta este varsta la care isi dezvolta gandirea si memoria. Invata concepte extreme, spre exemplu, copilul intelege mare versus mic, noapte- zi, alb-negru.

Jocuri si activitati specifice pentru copilul cu varste de 2-3 ani

 • Implicati-l sa se joace alaturi de alti copii. Mergeti cu el la locuri de joaca unde sunt copii de varste similare.
 • Invatarea de noi cuvinte- ii aratati obiecte, apoi ii cereti sa le numeasca
 • Jocuri si activitati prin care sa il incurajati sa sara pe loc sau de pe un picior pe celalalt pentru dezvoltarea echilibrului si coordonarii
 • Poate invata sa se plimbe cu tricicleta- chiar si ajutat
 • Implicati-l in activitati creative- spre exemplu, cereti-i sa stea alaturi de dumneavoastra  sa gateasca si implicati-l in activitati minore.
 • Invatati-l culorile aratandu-i carti de joc, obiecte, fructe, legume. Mergeti cu el intr-un mediu cat mai viu colorat.
 • Lasati-l sa fie activ, chiar incurajati-l  sa arunce migea, sa se dea pe tobogan, sa alerge

Activitati pentru copii de 3-5 ani

Aceasta  este o perioada foarte importanta pentru dezvoltarea emotionala a copilului. La aceasta varsta intelege ca este suparat, bucuros sau vesel. Intrucat  formuleaza propozitii din ce in ce mai lungi, cel mic incepe sa exprime clar emotiile.

In aceasta faza, jocul si joaca devin cele mai importante instrumente in procesul de invatare al copilului, iar implicarea lui in activitati creative il ajuta sa se exprime clar si sa se dezvolte armonios.

Jocuri si activitati specifice pentru copilul cu varste de 3-5 ani

 • Mergeti cu el in locuri unde sunt copii cu varste similare, unde exista jocuri si activitati diverse. Astfel, descoperiti si activitatile care ii plac mai mult celui mic.
 • Jocuri de vocabular – jocuri prin care il provocati sa spuna numele litere.  Il puteti provoca sa ii aratati obiecte noi pe care sa le repete
 • Jocuri de memorie si de detalii- “unde sta…?”- invatati-l adresa dvs. si a bunicilor si puneti-l sa repete.
 • Jocuri pentru dezvoltarea imaginatiei- provocati-l sa se imagineze intr-o padure fermecata, sa joace rolul unui personaj preferat si sa povesteasca ce ar face daca ar fi in acel loc magic.
 • Activitati fizice si creative- puneti-l sa construiasca din obiectele din jurul copilului casute, orase si povesti despre  ce a construit.

 

 

Informatii oferite de locul de joaca

 ONE88KIDS

Facebook: https://www.facebook.com/ONE88KIDS/

Adresa: Strada Mihai Eminescu nr. 188, sector 2 Bucuresti

Telefon: 0721 5000 40

Email : kids@one88.ro

http://kids.one88.ro

 

 

Surse:

http://raisingchildren.net.au/articles/child_development_2-3_years.html/context/564

http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=122&id=1888

http://www.kidspot.com.au/

http://www.onlinepsychologydegree.net/resources/dup-improving-child-psychology-learning-games-and-activities-for-kids/

Comments

comments