Adevărul despre banane

nutritie-martie-2015

Banana este folosită deseori ca prim aliment în diversificare, şi nici nu e de mirare. Dulce, gustoasă şi plină de nutrienţi, determină un răspuns pozitiv al bebeluşilor la noul gust.
Banana vine la pachet cu o multitudine de nutrienţi de care copilul tău are nevoie. Este bogată în fier şi potasiu (element esenţial pentru o bună funcţionare a sistemului cardio-vascular), dar are un conţinut scăzut de sodiu, şi abundă în vitamine, în special Vitamina B6 (responsabilă cu buna desfăşurare a proceselor mentale şi reglarea dispoziţiei, Vitamina C (cu rol imuno-stimulator) şi Vitamina B2 (care ajută organismul la echilibrarea acidităţii).
Bananele sunt o sursă importantă de fibre dietetice, de care majoritatea dintre noi duce lipsă. Fibrele ajută mâncarea consumată să se digere mai uşor. De asemenea, bananele conţin fructo-oligozaharide, care au acelaşi rol precum probioticele, şi anume acela de a hrăni bacteriile sănătoase din tractul digestiv pentru o mai bună absorbţie a nutrienţilor.

Când se introduce banana în alimentaţia bebeluşului?

Banana poate fi introdusă în alimentaţia bebeluşului după 6 luni, având risc scăzut de a produce alergii. Oferă-i bebeluşului banane bine coapte (şi astfel eviţi constipaţia), care nu mai au deloc părţi verzi. Cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci şi mai uşor de digerat. Există opinii potrivit cărora gustul dulce al bananei l-ar putea determina pe micuţul tău să refuze mai târziu alimente cu alt gust.
Totuşi, banana poate provoca alergii din cauza unei proteine numite chitinase. Cazurile de alergie la banană sunt însă foarte rare. O mare parte din cei care pretind că sunt alergici la banană, suferă de fapt de o intoleranţă, persoanele cu un sistem digestiv mai sensibil nu pot digera anumiţi derivaţi de amoniac prezenţi în fruct.
Bananele se asociază foarte bine cu alte fructe precum: mărul, para, avocado, mango, prune, afine, căpşuni. Se pot adăuga în terciul de cereale, sau pot fi consumate cu iaurt.

Dacă bananele sunt încă verzi, se păstrează la temperatura camerei, dacă sunt băgate în frigider, procesul de coacere este oprit. Dacă vrei să grăbeşti procesul de coacere, pune-le în pungi de hârtie, sau de hârtie de ziar. De asemenea, alăturarea unui măr grăbeşte coacerea bananelor.

Ştiai că potrivit studiilor japoneze, o banană bine coaptă, cu coaja pătată, produce o substanţă numită TNF (Factor de necroză tumorală), care distruge celulele tumorale. Cu cât coaja este mai întunecată, cu atât are proprietăţi mai puternice anti-cancer şi de întărirea imunităţii.