Adevărul în cazul adopției

educatie-februarie-2016

Printre voi, dragi părinți, există și cei care au adoptat un copil, sau cupluri care au adoptat un copil, sau cupluri necăsătorite care trăiesc cu un copil care nu este al lor. Acesta poate să fie un copil diferit, chiar și prin culoarea pielii, față de toți ceilalți copii. Copilul tău percepe diversitatea în felul său. Deja îți pui întrebarea: ”Ce să îi spun?”.
Adesea, copilul la vârsta aceasta își întreabă mama adoptivă: ”Și eu eram în burtica ta înainte să mă nasc?” sau poate a auzit spunându-se că tatăl nu este tatăl lui adevărat sau că părinții lui nu sunt căsătoriți.
În aceste cazuri, cel mai bine este să-i spui adevărul, bineînțeles cu cuvinte adecvate pentru capacitatea lui de înțelegere. Părinții adoptivi pot răspunde de exemplu: ”Sigur că și tu înainte să te naști ai crescut în burtică. Dar nu în a mea. Mama ta nu a putut să aibă grijă de tine pentru că era prea tânără (sau pentru că nu avea posibilități financiare pentru a te crește). Dar și ea te-a iubit foarte mult.” Spune-i și că tu ți-ai dorit un copil și pentru tine el este cel mai de preț cadou.

Nu îi disprețui părinții naturali

Prietenul său, noul soț al mamei poate să îi spună: ”Tu ești copilul unui bărbat pe care mama ta l-a iubit. Dar nu au putut să rămână împreună. Și acum eu sunt noul tău tată și te iubesc foarte mult.”
Adeseori, fabulele se pot dovedi foarte utile, cum ar fi cea cu iepurașul care nu-și mai găsea părinții și era singur în pădure. Din fericire, a găsit alți iepuri care au devenit părinții lui și a trăit toată viața fericit alături de ei. Cu timpul, poți să adaptezi fabula în situația ta particulară. Și pentru un moment, aceste explicații sunt suficiente. Dacă mai târziu va descoperi că i s-a ascuns adevărul, poate să reacționeze neașteptat și să își piardă încrederea în tine.
Foarte repede, mulți copii vor să își cunoască părinții naturali. Într-o bună zi, orice ființă umană se întreabă: ”Dar cine sunt eu?”, și tocmai de aceea vrea să știe cine i-a dat viață, va fi important pentru el (sau ea) să descopere cine îi sunt părinții naturali, iar tu, care nu i-ai vorbit niciodată rău de ei, îți vei câștiga afecțiunea lui pentru totdeauna. Te va respecta că i-ai împărtășit povestea oricât de dureros ar fi.
Până acum, a crescut cu cuvintele tale lipsite de agresiune, care i-au dat siguranță și va putea să creadă despre femeia și bărbatul care l-au procreat ca sunt persoane îndepărtate, dar nu amenințătoare.

Sursa: ”Avem un copil!” – Grazia Honegger Fresco, Editura – All