Ai parte de schimbări interne!

sarcina-februarie-14

Din momentul în care are loc concepţia, corpul tău începe să se adapteze pentru a putea hrăni şi ocroti copilul. În timp ce de unele dintre aceste schimbări îţi dai seama, este posibil ca altele să nu se observe imediat. În jurul datei la care ar fi trebuit să ai menstra lunară, încep să apară, de obicei, primele simptome de sarcină. Este posibil să-ţi simţi sânii sensibili şi să ai o stare de oboseală şi de greaţă. Acestea, şi alte schimbări prin care treci în timpul sarcinii, pot fi neplăcute şi chiar pot produce discomfort, dar, în unele cazuri, pot fi ameliorate. Orice neplăcere sau durere neobişnuită nu trebuie însă ignorate.
Schimbări hormonale – Sarcina este o perioadă de activitate hormonală intensă. Producţia de hormoni se măreşte foarte mult şi, de asemenea, sunt produşi noi hormoni, specifici sarcinii.
Ganadotropina Corionică Placentară (HCG) – Acest hormon, secretat de placenta care se dezvoltă din momentul implantării ovului fecundat în uter, este cunoscut ca “hormonul sarcinii”, pentru că este cel pe care se bazează testele de sarcină.
Progesteron – Acest hormon are un rol important în păstrarea sarcinii, inclusiv prin împiedicarea uterului să se contracte puternic şi să pună în pericol copilul nenăscut.
Estrogen – Este un alt hormon prezent la niveluri ridicate în timpul sarcinii. Ajută la pregătirea peretelui uterin pentru sarcină, crescând numărul de vase de sânge şi de glande din uter. Are ca efect şi o creştere a volumului de sânge, ceea ce poate duce, uneori, la sângerări ale gingiilor sau la sângerări nazale. Efectul cel mai vizibil este intensificarea roşeţii pielii, cunoscuta “strălucire” a femeii însărcinate.
Schimbări în sistemul circulator – Imediat după concepţie, în sistemul circulator al corpului tău încep să se producă schimbări profunde. Una dintre cele mai importante este creşterea volumului de sânge în timpul sarcinii, astfel încât, în săptămâna 30, vei avea cu 50% mai mult sânge în circulaţie. Această creştere semnificativă este necesară pentru corpul tău, pentru ca acesta să poată asigura un aflux adecvat de sânge copilului care se dezvoltă, uterului care se măreşte şi placentei care este în creştere.

În pofida acestei creşteri a volumului de sânge, în cazul unora dintre femei, hemograma poate indica niveluri mai reduse în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă pentru că hemograma înseamnă citirea proporţiilor de celule ale sângelui în raport cu cantitatea de plasmă – fluidul în care se găsesc în suspensie celulele sângelui, iar volumul de plasmă are tendinţa să crească mai mult decât numărul de celule ale sângelui. Acest fenomen se numeşte “anemie de diluţie”. Anemia poate fi provocată şi de un deficit de fier, caz în care medicul îţi poate recomanda să iei un supliment de fier.
Poţi observa şi că pulsul este mai rapid. Acest lucru este perfect normal şi este un indiciu că organismul se adaptează la sarcină. Nu se ştie sigur de ce pulsul unei femei creşte în timpul unei sarcini. O teorie este că aceasta este modalitatea prin care natura se asigură că volumul suplimentar de sânge circulă normal prin corp.

Schimbări ale tensiunii arteriale. O altă schimbare a sistemului circulator, pe care o poţi lesne constata, este o diferenţă în valorile tensiunii. La unele femei însărcinate, tensiunjea începe să scadă în primul trimestru, ajungând la nivelul cel mai scăzut la mijlocul perioadei de sarcină. O scădere bruscă a tensiunii – de exemplu, când te ridici brusc, poate da senzaţia de ameţeală sau chiar de leşin. Nu trebuie să-ţi faci griji din această cauză, dar ar trebui să îi spui medicului. Deşi, de obicei, nu prezintă simptome, la unele femei se poate înregistra o creştere a tensiunii. Medicul o poate sesiza la unul dintre controalele de rutină şi este o chestiune pe care va dori să o monitorizeze cu grijă.

Schimbări în metabolism. Dacă îţi este foame tot timpul şi mai ales noaptea târziu, vei fi uşurată să afli că există un motiv fiziologic. În timpul sarcinii, copilul îşi extrage glucoza şi alte substanţe nutritive din sângele tău, zi şi noapte. Prin urmare, între mese sau la culcare, nivelul de zahăr din sângele tău poate scădea brusc, provocându-ţi senzaţia de foame. Dacă simţi nevoia să mănânci tot timpul, încearcă să mănânci mai puţin şi mai des gustări sănătoase, în loc să mănânci mai rar şi în cantităţi mari.

Respiraţie rapidă!
Este posibil ca spre sfârşitul sarcinii, să respiri greu. Acest lucru se întâmplă deoarece creşterea copilului împiedică plămânii să se extindă. Dacă ţi se taie respiraţia, aşează-te şi respiră calm, împingând în mod conştient plămânii în sus şi în jos. Dacă însă problema este serioasă sau dacă începi brusc să simţi dureri în piept, mergi imediat la medic.

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans, Editura Litera

Comments

comments