Alergiile alimentare în sarcină

Există mai multe puncte de vedere referitoare la alergiile alimentare care nu corespund cu realitatea. Alergiile alimentare se manifestă atunci când sistemul imunitar al unei persoane luptă împotriva atacatorilor – cum sunt considerate, în mod eronat, anumite componente alimentare (de exemplu, proteinele).

Mit – Alergiile alimentare nu sunt reale

Realitate: Alergiile alimentare sunt reale și implică sistemul imunitar al organismului. În cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar consideră în mod greșit că un aliment este un invadator nociv și eliberează histamină și alte substanțe chimice pentru a proteja organismul. Simptomele pot include urticarie, vărsături, diaree și tulburări respiratorii.

Mit – Alergiile alimentare nu sunt periculoase

Realitate: Alergiile alimentare pot pune în pericol viața unei persoane. Anafilaxia este o reacție alergică severă care debutează brusc și poate fi letală.

Mit – Majoritatea persoanelor pot mânca în cantități mici alimente la care sunt alergice

Realitate: Chiar dacă unele dintre persoanele cu intoleranță alimentară pot consuma în porții mici alimentele care le cauzează tulburări, persoanele care suferă de alergii la anumite alimente, trebuie să le evite cu strictețe.

Mit – Alergiile reale se dezvoltă după adolescență

Realitate: Acesta este un adevăr. De cele mai multe ori, simptomele alergiei alimentare apar în timpul copilăriei, dar se pot dezvolta în orice moment după prima expunere la un produs alimentar. În schimb, după perioada adolescenței crește predispoziția la anumiți alergeni. De exemplu, alergiile la fructe de mare apar prima dată după perioada copilariei, chiar la maturitate.

Mit – Prin prelucrare termică, alergenii din alimente sunt distruși și alimentele pot fi consumate fără probleme

Realitate: De fapt, proteinele alimentare care au rol alergen din alimente precum laptele, ouăle, alunele și fructele de mare nu se descompun la temperaturi înalte sau în contact cu acidul gastric. Aceste proteine pot suferi modificări moleculare, iar efectul alergenului va fi mai estompat. Totuși, contează și modul în care alimentele sunt prelucrate termic: alunele fierte sunt mai puțin alergene comparativ cu alunele prăjite.

Comments

comments