Alergiile alimentare în primii ani de viaţă

 

sfatul-medicului-martie-2014-4

Alergiile alimentare sunt frecvente în primii ani de viaţă ai copilului şi sunt determinate de un răspuns nepotrivit al sistemului imun la întâlnirea cu alergenele alimentare. Mult mai frecvente sunt intoleranţele alimentare, reacţii determinate sau favorizate de unele deficite enzimatice (de exemplu intoleranţa la lactoză), de unele suferinţe tranzitorii ale aparatului digestiv sau chiar de conţinutul alimentului.

Dacă mecanismele alergiilor şi intoleranţelor alimentare sunt complet diferite, din punct de vedere clinic cele două condiţii se aseamănă de multe ori. Desigur, dezvoltarea unor simptome (cel mai adesea erupţii cutanate, fenomene digestive cum ar fi vărsăturile şi diareea sau fenomene respiratorii – tuse, respiraţie şuierătoare, dificilă) rapid după ingestia unui aliment, apariţia repetitivă a acestora după consumul aceluiaşi aliment, sunt elemente ce pot ajuta la depistarea unei alergii reale.

De asemenea, ne gândim mai des la alergii alimentare la un copil ce asociază şi alte boli alergice (dermatită atopică, rinită alergică, astm). Un lucru demn de menţionat este acela că nu întotdeauna un copil alergic la un aliment prezintă manifestări clinice evidente. Printre posibilele efecte mai puţin obişnuite ale alergiei se numără modificările insidioase ale tranzitului intestinal, anemia, dezvoltarea staturo-ponderală redusă a copilului sensibilizat, etc. Diferenţierea între alergia şi intoleranţa alimentară necesită investigaţii de specialitate.

Intoleranțele alimentare se manifestă de multe ori asemănător alergiilor. Diferențierea intoleranței de alergia reală prin investigații de specialitate este necesară în vederea aprecierii corecte a evoluției pacientului și a nevoilor de tratament.

SFAT

Se estimează că, actual, 5-8% din populaţia pediatrică suferă de alergii alimentare. Manifestările clinice imediate ale alergiilor alimentare variază din punct de vedere al organului ţintă şi al severităţii, de la erupţii cutanate, tulburări
digestive, respiratorii, până la şocul anafilactic, cea mai severă formă de alergie, ce pune în pericol viaţa pacientului.

Comments

comments