Domnul doctor Jared M. Skowron își amintește de o doamnă care îi povestea despre copilul ei extrem de alergic la lactate. Medicul lui mâncase la prânz niște iaurt și uitase să se spele pe mâini, apoi când a atins copilul, acesta a făcut șoc anafilactic. Avea probleme respiratorii și a trebuit dus de urgență la spital. Deși se întâmplă rar, o astfel de reacție extremă este posibilă; cu toate acestea, cele mai multe reacții la lactate sunt cauzate de intoleranțele alimentare (cum ar fi intoleranța la lactoză).
Alergia este o reacție a unui anumit tip de anticorp, numit imunoglobulină E (IgE). IgE atacă alimentele la care este alergic copilul, dând naștere simptomelor de alergie cu care suntem familiarizați. Când alergologul îți recomandă analize pentru alergii la alimente și la mediu (animale de companie, acarieni, copaci, iarbă, mucegai, etc.), de fapt testează dacă există anticorpi IgE la aceste substanțe. Când nivelul de anticorpi IgE este ridicat, ai un copil care fie este deja alergic, fie s-ar putea sa devină alergic la un anumit aliment, sau la o anumită substanță din mediu.
Sensibilitatea alimentară este o reacție a unui alt tip de anticorp, numit inumoglobulină G (IgG). Sunt aceiași anticorpi care se activează când copilul are o infecție bacteriană sau virală. De fapt, când facem analizele pentru infecție cu streptococ, viruși hepatici sau mononucleoză, testăm de fapt dacă există anticorpi IgG la aceste organisme. Testele pentru sensiblități alimentare analizează anticorpii IgG la anumite alimente. Dacă nivelul generat de un anumit aliment este ridicat, sistemul imunitar al copilului vede acel aliment ca fiind dușman și declanșează un atac ori de câte ori copilul îl ingerează.
Ce înseamnă toate acestea pentru copilul tău? Când sistemul imunitar atacă un aliment cu anticorpi IgG, pot apărea multe simptome, printre care dureri abdominale, colici, hiperactivitate, dureri articulare, sindromul intestinului iritabil și ADHD. La cabinetul meu, fiecărui copil i se fac analizele pentru anticorpi IgG, în vederea identificării sensibilităților alimentare, și pentru anticorpi IgE, în vederea identificării alergiilor alimentare.
Când avem rezultatele, le recomandăm părinților să nu-și mai hrănească micuții cu toate acele alimente pe care sistemul lor imunitar le atacă fie cu anticorpi IgE, fie cu anticorpi IgG. Adesea, rezultatele sunt de-a dreptul miraculoase.
Sursa: ” Dr. Jared M. Skowron- 100 de remedii naturale pentru copilul tău”