Alergiile

nutritie-februarie

Dacă în familie există un istoric legat de alergia alimentară sau boală atopică asemeni rinitei alergice, astmului sau eczemei, atunci există un risc ridicat în dezvoltarea unei afecţiuni alergice, însemnând aşadar că alimentele trebuie introduse cu atenţie sporită. Dacă este posibil, în primele şase luni se recomandă doar alăptarea la sân. Dacă nu, discută cu medicul posibilitatea de a folosi laptele praf „hipoalergic“ pentru sugari. Atunci când începe procesul de înţărcare, începe cu alimentele cu conţinut scăzut de alergeni, precum orezul pentru bebeluşi, legume rădăcinoase, măr sau pară. Noile alimente trebuie introduse pe rând şi testate o perioadă de două sau trei zile. Evită alimentele cu grad ridicat de risc până când bebeluşul are o vârstă cuprinsă între nouă şi douăsprezece luni.
Intoleranţa la lactoză nu este de fapt o alergie, dar incapacitatea de a digera lactoza – zahărul din lapte – se datorează lipsei unei enzime digestive. Aceasta poate fi ereditară şi, dacă aşa stau lucrurile, copilul poate prezenta stări de greaţă, balonare, crampe, diaree şi gaze, de obicei la aproximativ 30 de minute de la consumarea lactatelor. În acest caz trebuie administrată o dietă specială care va evita produsele lactate.
Alergia la proteina conţinută de laptele de vacă. Dacă suspectezi că bebeluşul este sensibil la laptele de vacă, trebuie să consulţi medicul. Laptele matern este cea mai bună alternativă, dar mamele trebuie să limiteze propriul consum de produse lactate deoarece acestea se pot transmite bebeleşului prin laptele matern. Această afecţiune sugerează netolerarea nici unui produs lactat. Margarina de soia poate fi înlocuitoarea untului. De asemenea există pe piaţă numeroase iaurturi pe bază de soia şi deserturi, iar roşcova poate înlocui ciocolata cu lapte.
Ouăle pot fi consumate de la vârsta de şase luni, dar trebuie preparate astfel încât atât albuşul cât şi gălbenuşul să fie solide. Ouăle cleioase se pot consuma după vârsta de 1 an.
Fructe. Unii copii prezintă o reacţie adversă faţă de citrice, fructe de pădure şi kiwi. Măceşele şi coacăzele negre, fiind bogate în vitamina C sunt o alternativă bună la sucul de portocale.
Mierea nu trebuie consumată de copiii cu vârsta mai mică de 12 luni deoarece poate cauza botulismul infantil.
Nuci. Alergia la nuci, arahide şi alune este rară. Însă arahidele şi produsele care conţin arahide pot induce o reacţie adversă severă – şoc anafilactic – care primejduieşte viaţa, aşa că cel mai bine e să fii precaută.