Alfabetul internaţional al iubirii

cu-tati

Atunci când muzica şi dansul se împletesc şi devin o componentă importantă a vieţii de familie, ritmul vieţii devine şi el unul special. Uneori baroc sau romantic, sau chiar pasional ca tango-ul. Despre cum cresc copiii înconjuraţi de cel mai frumos alfabet internaţional – cel al notelor muzicale, ne va vorbi Răzvan Suma.

1. Povesteşte-ne despre Tiago şi Noa. Care sunt diferenţele şi asemănările dintre ei.

În primul rând, cred că diferenţa de vârstă între copii influenţează comportamentul acestora. În cazul nostru, diferenţa fiind foarte mică, Tiago are avantajul de a nu fi răsfăţatul familiei. O ia pe Noa ca model, imitând mult din comportamentul acesteia, învăţând din greşelile surorii mai mari. Toate schimbările esenţiale din viaţa lui Tiago au fost mai uşoare faţă de cele pe care le-am trecut cu Noa. Dar Noa a fost mult mai rapidă la mers şi la vorbit. Cred că şi noi am învăţat mult din greşelile pe care le-am făcut cu Noa.

2. E adevărat că fetiţele sunt mai apropiate de taţi, şi băieţii de mamă? Cum e la voi?

Nouă ni s-au distrus multe mituri de genul acesta. De exemplu la noi, Tiago este mai apropiat de mine, iar Noa de Analia. De asemenea, mitul răsfăţului celui de-al doilea copil. Nici vorbă!!! Primul este mai răsfăţat. Nu ştiu cum ar putea fi altfel. Doar dacă cel de-al doilea vine cu o diferenţă foarte mare, de cel puţin 5 ani.

3. Au fost diferite cele 2 experienţe de a fi proaspăt tătic? Cum?

Pentru mine au fost identice într-un fel, şi diferite în alte sensuri. Noi ne-am dorit mult copiii. Aşteptarea fiecăruia a fost identică. Bucuria ajungerii în casa noastră a fost enormă şi ne-am asumat rolul de părinţi responsabili şi nu avem de gând să ne schimbăm. Este misiunea noastră să-i pregătim pentru viaţă. Ca şi în pedagogie, cu fiecare copil se lucrează diferit. Experienţa de a fi profesor m-a ajutat mult şi în familie.

4. Viaţa ta şi a soţiei tale este compusă în mare parte din muzică şi dans. Cât din pasiunile voastre s-au transmis şi copiilor?

Muzica da, pentru că noi trăim din asta. Dans, doar la petreceri. Cred că dacă au trăit până acum înconjuraţi de muzică, imposibil să nu se prindă ceva de ei.

Muzica da, pentru că noi trăim din asta. Dans, doar la petreceri. Cred că dacă au trăit până acum înconjuraţi de muzică, imposibil să nu se prindă ceva de ei. Noa este o dansatoare înnăscută. Are mişcări foarte fireşti şi expresive. Tiago, în dans, nu e un expert, pentru că şi mersul lui a venit mult mai greu, dar la 2 ani şi jumătate, cântă perfect intonat, denotând o ureche muzicală specială.

5. Îţi doreşti ca ei să vă calce pe urme?

Nu ştiu dacă ne vor călca pe urme, dar muzică şi dans vor face sigur. Muzica dezvoltă creierul aşa cum nu o face nici o materie pe care se pune bază în învăţământul primar. Pentru şcoala românească există doar română şi matematică. Eu vreau ca Noa şi Tiago să vorbească cel puţin 3 limbi. Dacă mai învaţă şi cel mai abstract alfabet internaţional – notele muzicale – se vor descurca cu siguranţă, chiar fără să ştie prea multă matematică, precum tatăl lor. Şi credeţi-mă, nici nu-mi lipseşte.

6. Care e diferenţa între a fi tată de fată, şi tată de băiat?

Nici una pentru mine. Amândoi lovesc mingea cu piciorul la fel de bine! (zâmbeşte)

7. Cum se înţeleg copiii? Există gelozii în ceea ce priveşte atenţia voastră, a părinţilor, pentru unul sau altul?

În primul rând, se vede că se iubesc, iar acesta a fost unul dintre obiectivele noastre. Se strâng în braţe şi se pupă în momente esenţiale. Gelozii există, dar sunt generate de greşelile noastre. Încercăm să fim echidistanţi sau mai bine zis „echiapropiaţi”.

8. Presupun că programul vostru este unul destul de aglomerat. Cum se împacă viaţa de familie cu desele plecări în turnee?

Noi ştim foarte bine ce suntem, iar asta ne face să fim fireşti în comportament. Muzicienii fac turnee, deci lipsesc de acasă. Ne obişnuim copiii cu asta, iar ei reacţionează firesc. Oricum petrecem mult mai mult timp cu ei ca ore, decât orice cuplu care lucrează 8-10 ore pe zi. Pentru că noi, când nu suntem în activitate, recuperăm înzecit.

9. Tocmai s-a terminat turneul „Vă place Tango”. Cum s-a născut acest proiect?

După grandoarea „Vă place Bach?” sau romantismul lui „Vă place Brahms?”, am simţit nevoia de ceva mai comercial, dar în limitele decenţei muzicii pe care eu o cânt. Aşa s-a născut „Vă place Tango?”, şi mă bucur că am abordat acest repertoriu pentru că am învăţat enorm. Mai mult decât atât, efectele au fost nesperat de bune. Vândusem toată Sala Radio cu 20 de zile înainte, o premieră pentru mine până acum. Mi-a dat aripi pentru viitor, când vă voi întreba dacă „Vă place…?” – surpriză!!!

Comments

comments