Alimentația corectă a copilului

Dieta sugarilor între 6-8 luni

De la vârsta de 6-8 luni sugarul devine capabil să mestece alimentele, să stea fără sprijin, să prindă și să apuce diverse lucruri în mână.

În această perioadă se recomandă menținerea în dietă a laptelui matern sau a formulelor de lapte, administrate de 3-5 ori/ zi. Consumul lor se va diminua treptat, pe măsură ce alimentele solide vor deveni majoritare în dietă.

De la 6 luni se pot introduce în alimentația zilnică fructe și legume pasate. Acestea trebuie integrate treptat în dietă, lăsând copilului o perioadă de 2-3 zile în care să se obișnuiască cu ele, timp în care părinții pot urmări modul în care răspunde organismul micuțului la acestea (apariția unor simptome digestive, alergice). Printre primele legume care pot fi consumate și care se pare că sunt și agreate de majoritatea sugarilor se află: mazărea, morcovii, cartofii, dovleceii, sfecla, fasolea, iar dintre fructe: banane, piersici, pere, caise, pepeni.
După vârsta de 6 luni fructele, legumele (dar și cerealele) trebuie incluse în dietă deoarece, prin conținutul ridicat în glucide, aduc nutrienți și un important surplus de calorii.

Există dieteticieni care recomandă introducerea unor cantități mici de legume înaintea fructelor deoarece consideră faptul că nu ar mai aprecia copilul gustul lor ca fiind la fel de atrăgător ca al fructelor. Cantitatea inițială de fructe și legume este de 2-3 linguri/porție, a câte 4 porții/zi. În timp ce se urmărește reacția copilului la fructele și legumele din alimentație, se verifică în același timp și parametrii de greutate și dezvoltare psiho-somatică. Cantitatea poate să varieze între 2 linguri și 2 cești de vegetale pasate. În timp, se poate crește și consistența efectivă a alimentelor, acest lucru depinzând de tolerabilitatea digestivă.
Se recomandă evitarea alimentelor prea sărate sau prea dulci. Sugarul poate fi lăsat să mănânce singur legume moi gătite, fructe spălate și curățate de coajă, de tipul bananelor, piersicilor, mici bucăți de graham, biscuiți, paste.

Tot în această perioadă se pot introduce în regim alimente ce promovează creșterea sănătoasă a dinților, cum ar fi pâinea prăjită, biscuiții nesărați sau covrigeii. Spre luna a 8-a bebelușul poate încerca și carnea de pui sau pește, fiartă și tocată, inițial câte 30 de grame/zi, de 4 ori/săptămână. Alte recomandări alimentare includ: consumul de ficat de pasăre (după 6 luni), de iaurt de casă cu biscuiți (se recomandă evitarea iaurturilor cu fructe).
Sursa: Sfatulmedicului.ro

Comments

comments