Alimentaţia şcolarului

Şcolarii au nevoie de o nutriţie bogată, variată şi echilibrată, adaptată vârstei. Pentru şcolarii din clasele I-IV este foarte important să mănânce de mai multe ori pe zi, deoarece au nevoie de multă energie pentru a creşte, a învăţa şi a se juca.

Performanţele şcolare sunt influenţate de alimentaţie, mai ales de structura şi distribuţia meselor. Nu trebuie uitat că alimentaţia incorectă şi viaţa sedentară – tot mai mulţi micuţi îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului sau a televizorului – fac ca tot mai mulţi copii să sufere de obezitate. Necesarul caloric la copiii între 6 şi 11 ani este de 1.500 de calorii pe zi.

Pentru copiii care fac sport, numărul de calorii va creşte până la 1800. Suplimentarea se va face prin adăugare de carbohidraţi (făinoase, dulcuri, orez etc.), ca “un premiu” pentru efortul depus.

Copilul şcolar are nevoie de produse alimentare bogate în proteine, în principal proteine animale. Acestea se asigură din consumul de carne, lapte, brânzeturi şi ouă. Meniul zilnic trebuie să aibă un conţinut scăzut de grăsimi şi glucide. Grăsimile pot fi oferite sub formă de unt şi smântână şi adaos de ulei în diferite preparate.

Sfaturile nutriţionistului

Este preferabil ca mezelurile să lipsească din alimentaţia copilului. Sandvişurile cu piept de pui sau file de curcan sunt la fel de gustoase. Dacă totuşi, „de poftă”, îi daţi copilului şuncă de Praga, de exemplu, însoţiţi consumul de mezeluri cu fructe şi legume proaspete, ca „antidot”.

Fast-food-ul trebuie să lipsească din alimentaţie. Nutriţionistul spune că nu include pizza pe lista alimentelor interzise. Dacă nu conţine mezeluri sau cârnaţi, este doar calorică.

Shaorma sau hamburgerul nu ar trebui să facă parte din alimentaţia copilului. Dacă totuşi îi permiteţi şcolarului astfel de alimente, se recomandă să nu se consume mai des de o dată sau două ori pe lună şi în niciun caz seara.

Şi băuturile carbogazoase ar trebui să dispară din alimentaţia copilului. Pe lângă faptul că au un conţinut ridicat de zahăr, ceea ce favorizează dezvoltarea obezităţii, a diabetului şi a bolilor metabolice, acestea conţin coloranţi şi substanţe chimice.

Comments

comments