Alimentație sănătoasă: 5 reguli de aur

Ni se spune tot mai des să consumăm fructe și legume pentru sănătatea noastră – un sfat care a stat și va sta mereu în picioare. Iată și alte îndemnuri pentru o alimentație echilibrată: Fii prietenă cu mâncarea, nu dușmanul ei! Unele femei se îngrașă mai ușor, altele mai greu și, de fiecare dată, felul în care funcționează metabolismul are un cuvânt esențial de spus. Din teama de a nu lua în greutate, se ajunge de multe ori la teama de mâncare. Iar asta nu e o soluție.

Sunt alternative sănătoase la orice poftă alimentară. Totul depinde de puterea noastră de a ne (auto)educa nutrițional, dar și de conștientizarea unui amănunt de bază: rolul mâncării este de a ne hrăni, nu de a ne îndestula stomacul. Informează-te când cumperi alimentele!

Dacă suferi de o boală, știi care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți. În cazul în care nu suferi de nicio boală, este mai bine să previi decât să tratezi. Prin urmare, atunci când mergi la cumpărături, obișnuiește-te să citești cu atenție etichetele de pe produse – de la ce tipuri de grăsimi conțin, până la cantitatea de sare și de zahăr, fiecare exces poate avea o consecință, în timp, mai puțin plăcută asupra sănătății. Încearcă, pe cât posibil, să consumi mâncare gătită de tine!

Avantajul mâncării preparate acasă constă, în primul rând, în faptul că știi exact ce ingrediente folosești.

Apoi, cât de proaspete sunt alimentele, cât de bine spălate, câtă sare sau zahăr, după caz, pui. Deții, în două cuvinte, controlul. Desigur, nu toată lumea alege să petreacă timp în bucătărie – ori din cauza jobului solicitant, ori pentru că pur și simplu nu există această atracție, a gătitului.

Însă beneficiile hranei preparate acasă nu sunt resimțite doar asupra sănătății, ci și asupra bugetului. Alege verde! Legumele sau plantele verzi au un extraordinar efect detoxifiant și energizant în același timp. Există chiar și o „dietă verde“ – recomandată de nutriționiști, în funcție de profilul pacientului și de scopul pe care acesta îl urmărește. Durează un anumit număr de zile, iar ingredientele sunt combinate după o serie de reguli. În concluzie, integrează în regimul alimentar legume sau plante verzi.

Organismul îți va mulțumi. Creează un echilibru între hrana solidă și hrana lichidă! Completează și micul dejun cu ceai/ lapte și nu exclude nici varianta sucurilor preparate din legume sau fructe.