Aluniţele la control!

sfatul_medicului_50

Ce trebuie să ştim despre aluniţe

Aluniţele (nevi) sunt leziuni benigne care apar încă de la naştere sau în primele 3 decade ale vieţii. Acestea sunt frecvent întâlnite şi au evoluţie diferită, pot dispărea spre decada 3-4 de viaţă sau pot persista toată viaţa.

În principal, aluniţele nu sunt leziuni periculoase, ele chiar ne protejează de razele ultraviolete nocive.
Aluniţele se prezintă sub 2 forme: pigmentare şi non-pigmentare.
Aluniţele non-pigmentare se prezintă sub forma unor excrescenţe care pot fi de culoarea pielii normale, roz, maronii, etc. (nevi dermici).
Aluniţele pigmentare (nevi pigmentari) sunt caracterizate de aglomerare de pigment melanic la nivelul epidermului sau dermului. Se prezintă sub formă de pete pigmentare sau excrescenţe pigmentare.
Nevii pigmentari pot fi congenitali (apar de la naştere) sau dobândiţi (care apar în primele 3 decade ale vieţii). Despre nevii dobândiţi trebuie să ştim că sunt, în principal, de 2 tipuri: nevi nevocelulari şi nevi atipici (nevi Clark). Nevii dobândiţi pot fi întâlniţi şi sub forme particulare cum ar fi: nev albastru, nev Sutton (nev cu halou), nev Spitz, etc.
Nevii nevocelulari sunt leziuni simetrice, colorate uniform, cu margini bine delimitate şi cu reţea pigmentară regulată. În evoluţie, nevii nevocelulari pot să dispară sau pot să persiste toată viaţa sau pot să se transforme în nevi atipici (nevi Clark).
Nevii atipici sunt leziuni pigmentare cu reţea pigmentară neregulată, atipică, cu margini imprecis delimitate, colorate neuniform, structură asimetrică. În evoluţie, pot să dispară, pot să persiste toată viaţa sau, în procent de 10%-15%, pot să se transforme în melanom.
Nevii atipici în număr mare, care este denumit Sindromul Nevilor Atipici, necesită o supraveghere mai atentă atât din partea pacientului cât şi din partea medicului dermatolog.

Cum să urmărim aluniţele

Aluniţele sunt foarte uşor de urmărit, atât prin auto-evaluare cât şi de către medicul dermatolog.
Prin auto-evaluare pacientul poate să vizualizeze cu ochiul liber dacă aluniţa s-a mărit în dimensiune, şi-a schimbat culoarea sau poate sesiza apariţia altor aluniţe, situaţie în care este recomandat să se prezinte la medicul dermatolog pentru a i se efectua o dermatoscopie. De asemenea, pacientul se poate prezenta la medicul dermatolog în mod periodic (la interval de 6 luni – 1 an) pentru o examinare dermatoscopică riguroasă.

Când ne prezentăm cu aluniţele la medic!
Este indicat ca cel puţin o dată pe an să se facă un control dermatoscopic.
Dacă însă nu se ţine cont de această recomandare, nu trebuie neglijată prezentarea la medicul dermatolog în următoarele situaţii:
• Când aluniţa îşi schimbă culoarea;
• Când apare senzaţia de mâncărime;
• Când aluniţa creşte în dimensiuni;
• Când aluniţa este traumatizată, sângerează, etc.

O atenţie sporită trebuie să o acordăm nevilor atipici. Este obligatoriu ca o dată la 6 luni să se facă o dermatoscopie pentru că există un risc de transformare în melanom. Dacă se asociază cu modificări de structură, formă sau culoare se recomandă, ca o măsură de prevenţie, excizia chirurgicală.

Sfaturi şi recomandări:
• De reţinut că aluniţele nu sunt periculoase, ele prin cantitatea mare de pigment melanic pe care o conţin ne protejează de razele UV nocive, captându-le, astfel încât pielea din jur este protejată;
• Atenţie la arsurile solare şi la solar. În principiu, solarul este interzis persoanelor cu aluniţe. De asemenea, este interzis ca şi măsură de pregătire a aşa-zisului “bronz”, înainte de expunerea la soare;
• De reţinut că este foarte importantă examinarea nevilor nevocelulari 1 dată/ an şi a nevilor atipici 1 dată/ 6 luni;
• Persoanelor cu aluniţe multiple li se poate face şi fotografierea întregului corp (harta aluniţelor);
• Nu orice aluniţă trebuie excizată;
• Se pot exciza, ca măsură de prevenție, aluniţele atipice care îşi modifică culoarea, forma, structura, de la o examinare la alta;
• Nu neglijaţi aluniţele, dar nu faceţi nici obsesie pentru ele.

În general,  persoanele cu aluniţe trebuie să aibă expuneri la soare de scurtă durată, repetate, în orele dimineţii (7:30-9:30) şi după-amiezii (17:30-19:30). În intervalul amintit, persoanele pot ieşi la soare fără factor de protecţie. În restul timpului, se îmbracă lejer, cu haine deschise la culoare, din bumbac, iar pe zonele fotoexpuse aplică creme de protecţie cu SPF 30 – 50. Copiilor, indiferent că au sau nu aluniţe, li se recomandă aceleaşi măsuri ca persoanelor cu aluniţe.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Harillaq Kaleshi, Medic Specialist Dermatolog I.N.D.N.B.M. “N. Paulescu” Str. Grigore Manolescu 22-24, sect. 1.