Amețelile și sindromul oboselii în timpul sarcinii

În timpul sarcinii se întâmplă adesea ca o femeie să sufere de amețeală.

Căteva dintre cauzele amețelii în perioada sarcinii sunt: statul întins pe spate pentru perioade lungi de timp, alimentația insuficientă, anemia, hipotensiunea ortostatică, oboseala.

Când femeia însărcinată stă întinsă pe spate, uterul mărit poate apăsa vena cavă. Vena cavă, este o venă de dimensiuni mari care conduce sângele neoxigenat către inimă. Apăsarea venei cave reduce fluxul de sânge care se îndreaptă spre inimă, fapt care la rândul său, reduce tensiunea, ceea ce poate avea ca rezultat amețeala, paloare și transpirații reci.

Dacă în corpul tău nu există suficient fier, poți fi anemică. Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei, iar hemoglobina este cea care transportă oxigenul din sânge. Așadar și anemia poate contribui la producerea amețelilor.

Alimentația în timpul sarcinii poate deveni necorespunzătoare din cauza acceselor de greață de dimineață ori din cauza oboselii cu care te confrunți. În orice caz, o alimentație suficientă te va ajuta să învingi amețelile din timpul sarcinii.

Hipotensiunea ortostatică sau o scădere a tensiunii apărută la ridicarea din poziție culcată în poziție șezând sau din poziție șezând în picioare, poate și ea provoca amețeli în cazul în care ești însărcinată.

Remedii pentru amețeala din sarcină:

• dormi sau odihnește-te pe partea stângă. Astfel va fi înlăturată presiunea de pe vena cavă și va îmbunătăți circulația sângelui spre placentă;
• evită să stai mult timp în camere prea încălzite sau neaerisite;
• ia mai multe mese ușoare pe parcursul unei zile;
• bea multă apă pe zi;
• evită schimbările bruște de poziție;
• ia vitamine prenatale cu supliment de fier;
• dacă amețeala este cauzată de oboseală, rezervă-ți timp pentru un pui de somn sau pentru odihnă în fiecare zi.
Dacă amețeala se accentuează până la leșin sau dacă ești îngrijorată cu privire la aceste amețeli este recomandat consultul ginecologic.

Sindromul oboselii cronice

Face parte din complicațiile frecvente din timpul sarcinii. Modificările hormonale, depresia prenatală și eforturile depuse de organismul gravidei în perioada gestațională sunt cauzele principale care declanșează afecțiunea.
În cele mai multe situații, oboseala cronică apare în ultimul trimestru de graviditate, când disconfortul accentuat provocat de manifestările premergătoare nașterii împiedică femeia însărcinată să beneficieze de odihna necesară.
Pacientele care suferă de acest sindrom înainte de concepție se tem deseori că nu sunt capabile să aducă pe lume un copil în condiții normale. Totuși, specialiștii nu au identificat o legatură certă între sindromul oboselii cronice și alte complicații grave asociate cu sarcina, precum preeclampsia, diabetul gestațional sau nașterea prematură.

Fluctuațiile hormonale din perioada sarcinii pot declanșa oboseala cronică în perioada prenatală, precum și alimentația dezechilibrată, săracă în vitamine, proteine și minerale esențiale. Consumul mare de alimente dulci determină oscilații ale glicemiei, fenomen care accentuează starea copleșitoare de extenuare.

Anemia este o altă cauză a oboselii cronice în sarcină. Amețelile, respirația dificilă, migrenele repetate, paloarea și modificarea temperaturii corporale indică instalarea afecțiunii. Depresia prenatală, alergiile și reacțiile secundare la unele medicamente s-au remarcat în rândul cauzelor comune care determină instalarea senzației de epuizare cronică.

Tratament

Întrucât tratamentul medicamentos obișnuit pentru oboseală cronică poate afecta evoluția normală a sarcinii, se recomandă adoptarea de metode alternative pentru combaterea simptomelor.

Repausul la pat devine absolut necesar pentru gravidele cu oboseală cronică. Aportul suplimentar de minerale precum fierul, magneziul, cuprul, cromul și potasiul contribuie la funcționarea eficientă a sistemului nervos și muscular, previne anemia, depresia prenatală și întărește rezistența organismului.

Complexul de vitamina B ajută la ameliorarea sau chiar la dispariția simptomelor de oboseală cronică. Sursele naturale de unde poate fi preluat sunt pătrunjelul, curcuma, hreanul, rădacina de lemn dulce, ceaiul verde, ghimbirul sau păducelul.

Remediile de susținere precum ovăzul, sunătoarea, limba mielului, crețișorul și lucerna induc o dispoziție pozitivă și favorizează bunăstarea generală. Lăptișorul de matcă este considerat un bun stimulent al nivelului energetic.

Sursa: Sfatulmedicului.ro