Analia Selis îşi învaţă copiii să fie liberi

interviu

Am aflat de la îndrăgita cântăreaţă de origine argentiniană, Analia Selis, secretele unei mămici fericite şi împlinite, dar şi cele mai recente planuri de viitor în ceea ce priveşte cariera sa muzicală.

1. Ce portret ai face tu mamei Analia Selis?

O mamă care şi-a dorit foarte mult să devină mamă şi din acest motiv, o femeie care se străduieşte în fiecare zi să fie o mamă „bună”. O mamă care ştie că mai şi greşeşte şi se interesează de toate posibilităţile pe care le are să nu se întâmple acest lucru. O mamă care învaţă zi de zi ce să facă pentru a-şi creşte copiii sănătoşi, fericiţi, liberi. Dar, pe deasupra, o mamă care îşi adoră copiii, le poartă o iubire inimaginabilă şi care este în stare să lase orice pentru ei.

2. Cum s-a schimbat viaţa ta de când eşti mămică?

S-a schimbat total, dar frumos. Pentru oricare femeie care îşi doreşte copii, viaţa se schimbă atunci când ei apar. Pornind de la simplul fapt că timpul pe care îl aveai pentru tine înainte, nu mai este acelaşi. Ai doar câteva momente scurte ca să faci duş, să mănânci ceva şi alte momente în care vin părinţii sau prietenii să te ajute (vorbesc srict de perioada în care copilul este bebe mic). Dar iubirea şi momentele de fericire pe care un copil ţi le dăruieşte sunt incomparabil şi inimaginabil de frumoase. Se schimbă casa, bucătaria, frigiderul, nopţile, şi pe zi ce trece se schimbă şi activităţile, după părerea mea, devenind din ce în ce mai interesante şi frumoase.

3. Ai ales să naşti natural, te-aş ruga să le motivezi şi pe viitoarele mămici să facă acelaşi lucru. Cum au fost experienţele tale?

Minunate. Atunci când am văzut copiii ieşind din mine am înţeles de ce sunt femeie şi am simţit că m-a atins Dumnezeu. Femeile care nu îşi doresc să nască natural nu ştiu ce înseamnă „a naşte”. Există o imensă diferenţă între noi şi bărbaţi. Dumnezeu ne-a dăruit puterea să ne aducem copiii pe lume, iar această muncă este o muncă în echipă, unde tu şi copilul tău, pentru prima oară, lucrați împreună pentru un obiectiv comun: să vă întâlniţi. Este o călătorie lungă şi frumoasă în interiorul tău, fiecare moment de când încep primele contracţii până când copilul este la tine în braţe.

4. Pe fetiţă o cheamă Noa iar pe cel mic Tiago, sunt două nume speciale, care este povestea din spatele lor?

Nu există o poveste anume, sunt numele care ne-au plăcut mie şi lui Răzvan. Pentru fetiţă iniţial voiam Ainoa, dar Răzvan a auzit de numele Noa în Spania şi i-a plăcut foarte mult. Cu Tiago a fost cam la fel, voiam iniţial Santiago, dar am auzit mai târziu Tiago şi ni s-a părut mai special. Voiam nume frumoase şi speciale, cred că am reuşit.

5. Mama ta s-a stabilit în România pentru te ajuta la creşterea celor mici. Cum ai reuşit să o convingi să facă acest pas?

Ea a vrut să vină. A fost în România de multe ori şi i-a plăcut de la început. Ea locuia în Spania, acolo sunt surorile mele, pe care le-a ajutat în creşterea nepoatelor mele, Zoe şi Mayra. Dar zice ea că a sosit momentul să mă ajute şi pe mine, iar eu, bineînţeles am fost super fericită că a luat această decizie.

6. Cum se desfăşoară o seară obişnuită în familia voastră?

La orele 18:00 maxim, suntem acasă. Am stabilit acest lucru cu Răzvan pentru că noi credem că este important să petrecem timp cu copiii aşa că dimineţile (micul dejun) şi după amiezile (de la 18:00) suntem cu ei. O iau pe Noa de la grădi şi petrecem timp acasă împreună toţi: jocuri, cântecele, plastiline, pictură şi alte activităţi de copii. Toate acestea până când le facem băiţă, mâncăm împreună şi îi culcăm: o zi eu, o zi Razvan.

7. Povesteşte-ne pe rând despre îngeraşii tăi. Ai descoperit ce talente au, ce le place să facă? Cântă deja?

Sunt doi copii fericiți, sociabili, iubitori, liberi! Tiago cântă şi dansează, îi place să mănânce dar încercăm să controlăm această plăcere, ca să nu exagereze. Adoră trenurile şi maşinile. Este pupăcios, pupă pe toată lumea. Este încă mic să îţi pot spune că i-am descoperit vreun talent dar este clar că adoră muzica şi că îi place să cânte. Este un băieţel cu o personalitate puternică. Trebuie să discutăm mult cu el atunci când se supară şi vrea să arunce cu câte ceva. O adoră pe Noa, este idolul lui, iar el este maimuţa ei (face tot ceea ce face ea).
Noa este foarte delicată. Adoră muzica, cântă toate cântecele pe care le ascultă şi ştie textele perfect atât în spaniolă cât şi în română şi engleză (talent moştenit de la mine). Mai nou i-a cerut lui tata să-i cumpere un violoncel, dar nu ştim dacă într-adevăr îşi doreşte, deși ea tot cere. Este o fetiţă extrem de ambiţioasă, iar când vrea să facă ceva şi nu-i iese, insistă şi exersează până obţine rezultatul așteptat. Adoră să picteze, să deseneze şi îi plac filmele cu cântecele.

8.Ce valori vrei să le insufli copiilor tăi despre care crezi că sunt foarte importante?

În primul rând să fie liberi, de mici! Liberi să exploreze prin casă, să descopere viaţa, liberi să cadă şi să înveţe din micile accidente pe care le au. Cu această libertate îi înveţi să fie independenţi, să conştientizeze pericolele. Pe de altă parte nu cred că este bine pentru un copil să îl supraprotejezi sau să umbli după el sterilizând şi curăţând tot ceea ce poate să îi facă rău. Atunci creşti un copil sensibil şi nepregătit pentru viaţa din ziua de azi.
Să iubească, să îşi ceară scuze atunci când greşesc, să spună adevărul, sa fie fericiţi şi să arate acest lucru, să stie să împartă şi să dea atunci când nouă nu ne mai este de folos şi alţii au mai mare nevoie, să fie umani şi frumoşi.

9. Cariera de mămică îţi mai lasă timp şi pentru cea în muzică?

Până anul trecut a fost foarte greu, pentru că am avut şi o scoală de muzică pentru copii. Între scoală şi copii mi-a fost foarte greu să mă ocup şi de cariera mea muzicală. După multe încercări eşuate, anul trecut am hotărât să închid şcoala.

10. Când şi unde te putem vedea în următorul concert şi ce proiecte profesionale pregăteşti?

Azi am avut un concert foarte frumos şi important cu pianistul argentinian Mariano Castro. Am un proiect de suflet cu el, unde cântăm tango, milonga şi folclor latinoamercan. Următorul proiect mare pe care îl am este turneul naţional „Vă place Tango?” alături de violoncelistul român Răzvan Suma (care îmi este şi soţ) şi chitaristul argentinian Julio Santillan, în luna octombrie. Un turneu prin ţară, 13 oraşe, care reprezintă pentru mine o imensă apropriere faţă de muzica tango, stil pe care nu l-am cântat foarte mult. Mă pregătesc deja de câteva luni şi sperăm că turneul din octombrie va deschide un drum spre o muzică superbă: cea a stilului Tango.

 

Comments

comments