Anestezia epidurală

nastere-august-2016

Anestezia epidurală este cea mai frecvent întâlnită metodă de ameliorare a durerii în timpul travaliului. Mai mult de 50% dintre femei solicită anestezia epidurală înainte să nască. Dacă momentul nașterii se apropie, ar fi indicat să știi cât mai multe detalii despre opțiunile de calmare a durerii pentru a fi pregătită și pentru a lua cele mai bune decizii legate de travaliu și naștere. Înțelegerea diverselor tipuri de anestezie epidurală, modul în care acestea sunt administrate, a riscurilor și beneficiilor te pot ajuta să iei cele mai bune decizii pe parcursul travaliului și a nașterii.

Ce este anestezia epidurală?

Epidurala blochează impulsurile nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale. Medicamentele implicate în anestezia epidurală se încadrează într-o clasă de medicamente numite anestezice locale, cum ar fi bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina. Acestea sunt adesea administrate în combinații cu opioide sau narcotice, în scoul reducerii dozei necesare de anestezic local. În acest mod durerea este ameliorată, iar consecințele sunt minime.

Cum se face anestezia epidurală?

Înainte să debuteze travaliul, mamei i se vor administra fluide pe cale intravenoasă și înainte să înceapă procedura se va monta epidurala. Pe parcursul travaliului și al nașterii, femeia însărcinată va primi 1-2 litri de lichide pe cale intravenoasă.
Un medic anestezist, obstetrician sau asistenta vor administra epidurala. Ți se va cere să te așezi pe un pat și să te ghemuiești într-o parte. Această poziție este esențială pentru prevenirea problemelor și creșterea eficienței epiduralei.
Se va folosi o soluție antiseptică pentru a curăța zona din spate a taliei și pentru a minimiza riscul infecției. Apoi o zonă mică de la nivelul spatelui va fi amorțită local cu un anestezic. Se va introduce un ac în zona amorțită din jurul măduvei spinării în partea inferioară a spatelui.
Acul va fi introdus printr-un tub sau cateter în spațiul epidural. Apoi acul este îndepărtat cu grijă lăsându-se cateterul pe loc pentru a se putea furniza cu ușurință diverse medicamente prin acesta.
În prezent, sunt folosite două tipuri esențiale de anestezie epidurală. Dozele și combinațiile de medicamente pot fi diferite de la un spital al altul. Poți întreba medicul care va face anestezia epidurala despre:
– epidurala obișnuită – după ce este fixat cateterul, o combinație de substanțe narcotice și anestezice vor fi administrate prin anestezie prin injecții periodice în spațiul epidural. Un narcotic, cum ar fi fentanil sau morfină va fi administrat pentru a înlocui dozele ridicate de bupivacaină, cloroprocaină sau lidocaină. În acest mod se vor reduce posibilele efecte adverse ale anesteziei.
– epidurala combinată spinală – o doză inițială de narcotic, anestezic sau o combinație dintre cele două este injectată sub membrana exterioară care acoperă măduva spinării și in interior, prin spațiul epidural aceasta este zona intratecală. Anestezistul va introduce acul în spațiul epidural printr-un cateter mic, apoi va retrage acul dar va lasa local, cateterul.
Acest lucru permite posibilitatea realizării mai multor tipuri de mișcări în pat și o capacitate mai mare a pacientei de a schimba pozițiile, cu ajutor specializat. Atunci când cateterul ramane în aceeași poziție se poate face oricând anestezie epidurală, în orice moment, dacă injecția intratecală inițială este inadecvată.
Ar trebui să întrebi medicii dacă poți să te deplasezi și dacă poți să bei și să mănânci după ce epidurala a fost plasată. După ce s-au folosit medicamentele pentru anestezia epidurală, forța musculară, echilibrul și capacitatea de reacție sunt reduse. Anestezia epidurală spinală ar trebui să amelioreze durerea timp de 4-8 ore.

Beneficiile anesteziei epidurale
– anestezia epidurală îți va permite să te odihnești în cazul în care travaliul este prelungit;
– prin diminuarea disconfortului provocat de naștere, experiența nașterii devine mai pozitivă;
– in mod normal, anestezia epidurală nu te va adormi și poți participa activ la naștere;
– dacă naști prin cezariană, anestezia epidurală îți va permite să nu fii adormită și durerea va fi acceptabilă în perioada recuperării;
– atunci când alte tipuri de mecanisme de ameliorare nu mai sunt de ajutor, epidurala poate fi utilă în caz de epuizare, iritabilitate și oboseala viitoarei mame.
O anestezie epidurală poate ajuta femeia însărcinată să se odihnească, să se relaxeze, să se concentreze și îi va oferi puterea de a merge mai departe, ca participant activ în experiența nașterii.
Dezavantajele anesteziei epidurale
Anestezia epidurală poate determina scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Din acest motiv tensiunea arterială va fi monitorizată pentru a se confirma faptul că la mamă și copil ajunge un flux adecvat de sânge. Dacă există o scădere bruscă a tensiunii arteriale, poate fi necesară administrarea intravenoasă de fluide, medicamente și oxigen.