Atașarea corectă a bebelușului la sân

Monica Feroli, asistent medical principal în pediatrie, a vorbit pentru pagina noastră, bebeTEIubesc.ro (articolul „Cum ne dăm seama dacă bebe este sătul și dacă stă în poziția corectă“) despre două aspecte, dintre cele mai importante, legate de alăptare: atașarea la sân și stimularea producției de lapte.

Situație:

Bebe nu vrea să se atașeze, mami rămâne cu dureri și folosește pompa pentru a goli sânul
Ce spune specialistul: Alăptarea funcționează după principiul cerere și ofertă. Atâta vreme cât bebe scoate lapte din sân (sau pompa scoate lapte din sân, deși ideal este ca sugarului să îi revină această atribuție), în mod automat creierul mamei primește o comandă, prin care este înștiințat că laptele a plecat din sân. Mai departe, comanda este preluată de către hormoni, a căror misiune este să producă lapte. Deci, cu cât se scoate mai mult lapte din sân, cu atât se va produce mai mult. De aceea, când are loc furia laptelui, prin care majoritatea mamelor au trecut, a folosi pompa înseamnă o stimulare suplimentară. Furia laptelui, cunoscută și ca febra laptelui, este provocată de creșterea bruscă a vascularizării sânilor. Aceștia se măresc, areola devine tare și dureroasă, iar sugarul nu se mai poate atașa la sân. De aici și problemele de alăptare.

Situație:

Mămica îl alăptează pe bebe, dar, deoarece crede că laptele este insuficient, completează masa cu lapte formulă.
Ce spune specialistul: Pentru ca producția de lapte să crească, este nevoie ca bebe să fie pus mai des la sân și alimentat cu mai puțin lapte praf. Pentru că este hrănit artificial, producția de lapte matern scade: în loc să stea la sân și să mănânce, bebe a primit lapte din biberon. Mama trebuie să îi dea timp și răbdare, să tragă laptele, în ideea că astfel va reuși să scadă cantitatea de lapte formulă și să o crească pe cea de lapte matern. Bebe va mânca mai des, pentru că laptele de mamă se digeră în 45/ 60 de minute, iar foamea revine mai repede după o masă la sân.

Semnele foamei la bebeluși sunt:

sugarul se trezește, devine activ, întoarce capul în stânga și-n dreapta, deschide gura, scoate limba, își bagă mâinile în gură. Sunt indiciile care arată că trebuie luat din pătuț și alăptat. Referitor la durerea simțită de unele mame în timpul alăptării, este bine de știut că pragul de suportabilitate este diferit de la o persoană la alta. Sunt permise senzații de neplăcere și disconfort fizic timp de câteva secunde, după care în mod normal ar trebui să treacă, în cazul în care atașarea este corectă.

Ce înseamnă o atașare corectă a bebelușului la sânul mamei?

O atașare corectă a bebelușului la sânul mamei înseamnă o atașare asimetrică. Mama îl ajută pe cel mic să se atașeze asimetric în felul următor: se asigură că sugarul ia mai mult din areola mamară cu buza de jos, ținându-l oblic la sân, cu capul pe spate. Buza de jos ajunge până la piele, e răsfrântă, iar buza de sus ia numai o parte din areolă. În felul acesta, barba lui stă lipită de sân și în momentul în care are loc sucțiunea, el face și masaj cu barba în zona respectivă. Importantă este și poziția corpului în timpul alăptării: să fie la înălțimea potrivită pentru sân, ca bebe să stea comod (i se poate pune la spate o pernă, astfel încât să fie la înălțimea mamei, iar mama să nu îl țină în puterea brațelor, sugarul să se sprijine pe pernă); urechea, umărul și șoldul să fie în linie dreaptă, adică față în față cu mama. Dacă bebelușul ar sta, de exemplu, cu burta în sus și doar cu capul întors spre sân, laptele nu intră în această poziție. La copii, poziția epiglotei este puțin diferită față de adulți, de aceea e bine să stea cu capul puțin flectat, în hiperextensie, deoarece astfel se face loc și mai mult pentru ca laptele să intre în acel spațiu.

De câte feluri este laptele și cum aflăm că bebe este sătul?

După ce laptele începe să curgă (pentru că bebe a fost pus la sân și a început practic să sugă), supturile bebelușului se răresc, urmează o pauză, i se umple gura cu lapte, înghite. Unii trag de două ori, li se umple gura cu lapte, după care înghit. Mama îl aude și îl vede înghițând – sugarului i se mișcă urechea și fața, mai exact mușchiul maseter. Mușchiul maseter face parte, alături de mușchiul temporal și mușchii pterigoidieni, din grupul muscular ce participă la actele fiziologice (deglutiție, fonație, masticație). Acest grup muscular este situat pe osul mandibular. Prima etapă din supt durează câteva minute, până la 5 – 7, după care fluxul de lapte scade. Cele mai multe mame spun că după 5 – 7 minute, bebelușul adoarme. De ce? Pentru că fluxul a scăzut, el și-a satisfăcut foamea care l-a trezit din somn, iar laptele nu mai vine așa mult ca la început. Prin urmare, se simte foarte confortabil acolo, la sân. Foarte important în acest moment, este ca mama să pună mâna pe sân, să îl apese pentru a crește fluxul de lapte. Bebe va reacționa imediat, își va da seama că de fapt nu s-a săturat și va reîncepe să sugă. Laptele din etapa întâi este de tip I, bogat în lactoză, un lapte care ține de sete, un fel de „supă“. Al doilea tip însă, este bogat în grăsimi, din „adâncuri“, este laptele de care el are nevoie ca să crească.

Comments

comments