Bebe este pregătit pentru diversificare?

promo-62

Trebuie să ştii că poţi începe diversificarea alimentaţiei celui mic oricând între lunile patru şi şase, dar ce trebuie să reţii este că acest lucru se va face când bebe este pregătit. Până atunci, bebe primeşte toţi nutrienţii necesari din laptele de sân sau formulă. Sistemul său digestiv nu este suficient de matur pentru a face faţă mâncărurilor solide până în apropierea vârstei de şase luni.
Nu te teme, bebeluşul tău îţi va oferi semne destul de clare atunci când este gata să depăşească hrana lichidă. Iată câteva indicii:

Controlul capului.

Micuţul tău trebuie să fie în stare să-şi susţină singur capul în poziţie dreaptă. Pierderea reflexului de “expulsie”. Pentru a ţine în guriţă mâncarea solidă şi apoi pentru a o mesteca, bebeluşul tău trebuie mai întâi să renunţe la a mai împinge hrana afară din gură cu limba.

Reflexe de mestecat.

Atât gura cât şi limba celui mic se dezvoltă concomitent cu sistemul digestiv. Este pregătit să mănânce hrană solidă când poate împinge mâncarea înspre gât pentru a o înghiţi. Îţi dai seama că înghite eficient când va saliva din ce în ce mai puţin.

Câştigă în greutate.

Când bebeluşul tău şi-a triplat greutatea de la naştere (dar nu este mai mic de patru luni) se poate spune că este pregătit pentru a experimenta un nou tip de alimentaţie.
Apetit crescut. Bebe vrea din ce în ce mai multă cantitate de lapte. Este curios faţă de ce mănânci tu. Bebe urmăreşte cu mare poftă şi interes drumul furculiţei de la farfurie până la gura ta.

Cum începi introducerea alimentelor solide

Majoritatea bebeluşilor încep cu piureuri. Deşi este aproape o tradiţie să începi introducerea unei singure cereale, nu există dovadă medicală conform căreia introducerea alimentelor solide într-o anumită ordine aduce beneficii celui mic. Este indicat să începi cu piureuri de cartofi dulci, morcovi, mere sau banane. Mai întâi este indicat să-i oferi mâncarea într-un biberon cu tetita cu flux foarte rapid. Apoi îi oferi o linguriţă sau două de piure. Dacă decizi să începi cu cereale, amestecă-le cu lapte pentru a avea o masă semi-lichidă. Foloseşte o lingură din material gumat, moale, astfel încât să nu îi rănească gingiile celui mic. Începe cu o cantitate foarte mică de mâncare plasată în vârful linguriţei.
Dacă bebe nu este foarte interesat să mănânce din lingură, lasă-l să inspecteze, să miroasă şi aşteaptă să fie pregătit cu ideea. Începe cu o singură masă pe zi, oricând crezi că este convenabil pentru bebe şi pentru tine, dar nu atunci când este morocănos sau obosit.
Bebe nu va mânca foarte mult la început, dar oferă-i timp să se acomodeze cu experienţa. Odată obişnuit cu noua dietă, va fi pregătit pentru mai multe linguriţe pe zi. Dacă mănâncă cereale, îngroaşă conţinutul gradual, adăugând din ce în ce mai puţin lichid.

Cum îţi dai seama că s-a săturat

Apetitul micuţului tău va varia de la o masă la alta, aşadar nu încerca să îi stabileşti o rutină strictă, apropos de cantitatea pe care trebuie să o mănânce. Dacă bebe se întinde pe spate în scaunul de masă, îşi întoarce capul dintr-o parte în alta, începe să se joace cu lingura sau refuză să deschidă guriţa, probabil că s-a săturat. Unii bebeluşi ţin gura închisă şi pentru că nu au terminat de mestecat, aşa că asigură-te că a păpat tot din gură şi oferă-i timp pentru mestecat.

Mai este nevoie de lapte?

Bebe încă mai are nevoie şi de lapte de la sân sau formulă, până la un an. Laptele îi oferă vitamine, fier şi conţinut de proteine într-o formă uşor de digerat. Mâncarea solidă nu poate înlocui cantitatea de nutrienţi pe care o oferă laptele, în primul an.

Echipament special

Un scaun de masă este de mare ajutor, iar lingurile de platic îi protejează gingiile sensibile. De asemenea sunt indicate vasele din plastic şi baveţele. La scurt timp după ce ai început diversificarea, este posibil ca bebe să fie pregătit şi pentru o cănuţă cu picurător. Dacă îi pregăteşti mâncarea celui mic, ai nevoie de un aparat de gătit cu aburi, cu funcţie de blender. Vei mai avea nevoie de casolete pentru refrigerarea porţiilor în plus.

SFAT

Unde îl hrănesc pe bebe?
Cu singuraţă vei vrea ca cel mic să se simtă confortabil şi stabil, la o înălţime potrivită pentru el. Pentru început poţi folosi un adaptor sau chiar scaunul de la maşină, dar asigură-te că este în poziţie dreaptă pentru ca cel mic să înghită bine. Odată ce poate sta singur în poziţia şezut, un scaun de masă este tot ce îţi trebuie. Bebeluşul tău va fi gata să participe la mesele în familie şi va fi în siguranţă în acelaşi timp.

Comments

comments