Bebeluşul inteligent – 100 de jocuri pentru dezvoltarea rapidă a bebeluşului

educatie-54

Joaca este esenţială pentru ca bebeluşul dumneavoastră să poată deveni o persoană fericită, creatoare şi inteligentă. Studiile au demonstrat că, practicând împreună câteva activităţi simple, puteţi contribui la evoluţia lui, pornind de la dezvoltarea abilităţilor motorii fine şi a capacităţii de a sta în picioare sau de a merge, până la dezvoltarea creierului şi a vorbirii sau a modului în care interacţionează şi socializează cu cei din jur. Fără îndoială, de cele mai multe ori este dificil să vă găsiţi timp de joacă împreună cu cel mic şi este mai uşor să vă simţiţi vinovaţi, dar acest lucru nu vi se întâmplă doar dumneavoastră – niciun părinte nu este vreodată convins că-şi petrece suficient timp jucându-se cu propriul copil.
Sperăm totuşi că, odată ce veţi înţelege importanţa jocului, veţi fi motivaţi să vă jucaţi mai des cu micuţul dumneavoastră. Atunci când veţi conştientiza faptul că anumite activităţi contribuie la dezvoltarea creierului copilului sau la tonifierea unor clase de muschi care îi folosesc la mers, veţi fi de acord că efortul de a atârna un carusel cu jucării mişcătoare deasupra pătuţului sau de a modela plastilina este merituos.
Această carte include multe activităţi care necesită doar câteva minute, dar aduc beneficii majore pentru dezvoltarea bebeluşului. Ştim din propria experienţă (amândouă suntem mame a câte trei copii) că vor exista zile în care vă veţi simţi epuizati şi nu veţi putea improviza o sesiune întreagă de jocuri, însă nu trebuie să vă faceţi griji. În fond, câteva minute de joacă pe zi, atunci când puteţi, sunt mai bune decât un maraton de jocuri dată pe săptămână. Chiar şi atunci când bebeluşul se apropie de vârsta de doi ani, nu va fi interesat să facă mai mult de cincisprezece minute aceeaşi activitate.
Nu este nevoie să staţi în permanenţă în preajma copilului sau să-I supravegheaţi în fiecare secundă când este treaz. Veţi constata probabil că, după ce aţi parcurs împreună o anumită activitate, bebeluşul o va relua din proprie iniţiativă, continuând să înveţe.
Cartea este alcătuită din trei secţiuni, care se adresează fiecărei etape de dezvoltare a copilului: de la naştere la şase luni, de la şase la douăsprezece luni şi de la douăsprezece la douăzeci şi patru de luni. În cadrul fiecărei secţiuni, activităţile sunt grupate estimativ în funcţie de vârstă. Cum fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, puteţi trece la activităţile din stadiul următor, iar, dacă bebeluşului dumneavoastră îi place o anumită activitate, lăsaţi-l să se joace cât vrea, chiar dacă a trecut într-o altă etapă de vârstă. Nu există reguli – atât timp cât se simte bine, va acumula cunoştinţe.

Comments

comments