Bebeluşul şi muzica

educatie-februarie-2014-1

Muzica are un efect puternic asupra emoţiilor noastre. Părinţii ştiu ca un cântec de leagan poate calma un bebeluş agitat, iar o melodie veselă îl poate face să zâmbească şi să tremure de emoţie. Dar muzica poate afecta şi felul în care gândim.
În ultimii ani am aflat multe despre modul în care se dezvoltă creierul. Bebeluşii se nasc cu bilioane de celule specializate (neuroni). În primii ani de viata, acele celule formează legături cu alte celule. Pe măsură ce trece timpul, legăturile pe care le folosim mai des devin mai puternice. Muzica afectează sentimentele şi nivelele de energie.  Aceasta poate provoca amintiri, spori activitatea creierului şi stimula mintea. De ce muzica clasică? Prin “clasică” întelegem lucrările unor compozitori precum Bach, Beethoveen sau Mozart – stiluri diferite de muzica rock sau country.  Muzica clasică are o structura mult mai complexa. Bebeluşii mai mici de 3 luni pot înţelege structura şi chiar recunoaste selecţii muzicale pe care le-au mai auzit.
Cercetatorii consideră ca complexitatea muzicii clasice este ceea ce permite creierului să rezolve probleme legate de spaţialitate mult mai uşor. De asemenea are şi efecte pozitive asupra stărilor noastre şi astfel măreşte capacitatea de invaţare.

Ce poţi face?

Pune diferite stiluri de muzica bebeluşului tău. Dacă ştii să cânţi la vreun instrument poţi repeta atunci cand micuţul este în vecinatate. Dar păstrează volumul moderat. Muzica prea puternică îi poate afecta auzul.
Cantă-i. Nu contează cât de bine cânţi. Ascultându-ţi vocea, bebeluşului îi este mai usor să înveţe limbajul. Bebeluşii adoră ritmicitatea cântecelor. Şi chiar cei foarte mici pot recunoaste melodii pe care le-au mai auzit.
Cântă împreuna cu el. Pe măsura ce copiii cresc, ajung sa adore să cânte împreună cu tine. Şi cuvintele puse pe muzica le fac mai usor de reţinut şi mai greu de uitat. De aceea chiar şi după mulţi ani ne amintim versurile cântecelor învăţate în copilarie.
Începe lecţiile de muzică devreme. Dacă vrei ca micuţul tău să înveţe să cânte la un instrument, nu trebuie să aştepţi până începe scoala ca să îl dai la cursuri. Celulele copiilor sunt “echipate” pentru muzica de la vârste fragede.

Comments

comments