Bebeluşul tău activ

sarcina-14

Copilul tău este ca un mic acrobat în interiorul uterului şi, până în momentul naşterii, îşi va însuşi deja mişcări esenţiale în noua lui viaţă. Mişcările copilului joacă un rol important în dezvoltarea normală a articulaţiilor şi a muşchilor. Mişcarea continuă a încheieturilor le modelează perfect suprafeţele, astfel încât oasele să se poată mişca lin şi cu uşurinţă. Mai mult, la fel cum tu faci exerciţii ca să te menţii în formă, tot aşa procedează şi copilul: mişcările lui sunt un fel de program de întreţinere fizică, ajutându-i muşchii să se dezvolte. Trebuie să fie în bună condiţie fizică pentru a se deplasa pe canalul de naştere, în ziua venirii pe lume.

Primele mişcări

Copilul tău se mişcă pentru prima dată în săptămâna 7 sau 8 de sarcină. În acel moment, el nu are mai mult de 2,5 cm lungime, dar deja s-au format muşchi de-a lungul coloanei vertebrale. Şi, cum este atât de mic, nu vei simţi încă nimic, dar mişcările sunt detectabile la ultrasunete, cercetătorii descriindu-le ca pe nişte “smucituri” sau “vălurele”. În săptămâna 12 bebeluşul se răsuceşte şi se dă peste cap, chiar se încruntă, iar în următoarele săptămâni îşi va dezvolta o gamă uimitoare de mişcări. Au fost indentificate peste 20 de tipuri de mişcări în stadiile timpurii ale sarcinii, inclusiv suptul degetului, căscatul şi sughiţul. Între săptămânile 13 şi 17, bebeluşul este foarte ocupat cu exerciţiile cuprinzând întreaga serie de mişcări.

Tipare de activitate

Mişcările copilului tău pot surveni în secvenţe rapide, ce durează chiar şi 7 minute dar, de obicei, aceste activităţi durează între 1 şi 2 minute, începând din săptămâna 9. Este foarte probabil ca fătul să aibă şi un loc preferat de odihnă, în care să se retragă după un episod activ. Acest loc este de obicei în partea cea mai de jos a sacului amniotic.

Dobândire a controlului

Primele mişcări ale copilului sunt determinate doar de activitatea electrică din mişcări: creierul lui nu transmite încă instrucţiuni muşchilor. În această primă parte a sarcinii, mişcările lui s-ar putea să fie continue şi viguroase. Pe măsură ce se dezvoltă sistemul nervos al copilului, coloana vertebrală, celulele trunchiului cerebral şi apoi creierului vor prelua controlul asupra mişcărilor.
Mişcările ample, cum ar fi rostogolirile şi răsturnările pe spate, lasă locul unor mişcări mai fine, cum ar fi mişcarea ochilor sau întinderea unui picior. Mişcarea braţului, de exemplu, este mai complexă decât o tumbă, deoarece fiecare încheietură a braţului are muşchi care îi permit să se întindă sau să se flexeze. Copilul trebuie să înveţe să stăpânească fiecare dintre aceste seturi de muşchi, înainte că mişcările să devină mai graţioase şi mai coordonate.

Va fi dreptaci sau stângaci?

Unele dintre primele mişcări ale copilului sunt deplasări simple, independente, ale braţului, care apar în jurul săptămânii 10. În acest stadiu, 90% din copii îşi mişcă mai mult braţul drept, în vreme ce restul de 10% preferă să-şi mişte braţul stâng – aceeaşi proporţie ca la adulţi. Această preferinţă se va păstra pe toată durata sarcinii, copiii dreptaci la 10 săptămâni sunt dreptaci şi la 36 de săptămâni, iar statisticile sugerează că preferinţa se păstrează întreaga viaţă. Se credea că diferenţele de structură dintre jumătatea stângă şi cea dreaptă a creierului sunt cele care fac un individ să fie stângaci sau dreptaci, dar această preferinţă în mişcările copilului tău apare înainte ca între cele două jumătăţi ale creierului să se fi format vreo diferenţă. S-ar putea foarte bine ca, alegând să-şi mişte braţul stâng sau pe cel drept, copilul să determine, de fapt, diferenţele dintre cele două jumătăţi ale creierului. Cu alte cuvinte, mişcările sunt cele care influenţează creierul.

Ce simţi?

Prima mişcare a copilului pe care o simţi este unul dintre momentele memorabile ale sarcinii. Dacă eşti la prima sarcină, s-ar putea să nu simţi nicio mişcare până la săptămână 20, poate chiar 24. Aceste prime mişcări, sunt ca nişte tremurături sau ca nişte aripi de fluture şi, la început, s-ar putea să te întrebi dacă nu este doar o impresie. Dacă ai mai fost gravidă înainte s-ar putea să indentifici mişcările ceva mai devreme, întrucât ai învăţat deja semnele de la prima sarcină. Ceea ce simţi depinde în mare măsură de cât de repede creşte copilul tău, şi ca să te facă să îţi dai seama de prezenţa lui, trebuie să fie suficient de mare ca să te poată înghionti sau lovi pe dinăuntru.

Sursă: „Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

Copilul tău face exerciţii de respiraţie – copilul nu poate respira aer în mediul lui uterin, plin de lichid – oxigenul de care are nevoie pentru a trăi este transferat din sângele tău în sângele lui, prin intermediul placentei. Totuşi, începând din săptămâna 9, el va face regulat şi ritmic mişcări de respiraţie cu diafragma şi cu cutia toracică; la 30 de săptămâni, “respiră“ deja cam 30% din timp. Aceste mişcări sunt esenţiale pentru dezvoltarea structurii fizice a plămânilor copilului şi sunt începutul unui reflex automat ce va fi esenţial pentru supravieţuirea în mediul cu aer.

Comments

comments