Beneficii şi responsabilităţi în meseria de părinte

cu-tati-48

”Meseria” de a fi părinte aduce cu ea atât responsabilităţi cât şi beneficii. Despre acestea, şi despre schimbările ce apar în viaţa de cuplu după apariţia unui nou membru al familiei, ne va vorbi Gabriel Niţă, mândrul tată de David.

1. Spune-ne câte ceva despre micuţul David. Care sunt lucrurile care îi plac? Dar cele care nu îi plac?

David are 3 ani şi opt luni, este un leuţ simpatic, sociabil cu toată lumea, plin de energie şi bună dispoziţie, înţelegător şi foarte curios de orice îl înconjoară. Este atât de sincer, curat şi pozitiv încât ne binedispune imediat, oricât am fi de încruntaţi sau obosiţi după o zi copleşitoare de muncă. Cred că aş putea umple câteva pagini povestind sentimentul pe care îl avem când ne petrecem timpul cu el.
Lucrurile care îi plac? Sunt destul de multe. În primul rând, trebuie să vă spun că încă de la 2 ani, o dată cu lucrările de amenajare şi asfaltare a drumului din faţa blocului unde locuim, a făcut o pasiune pentru autoutilitarele de şantier, în special pentru retro-excavatoare (cele care au o cupă mare în faţă pentru împins pământul şi braţ cu cupa în spate pentru excavare). Având această pasiune, a strâns peste 40 de astfel de jucării. Cu timpul au început să îl atragă şi activităţile artistice, gen cântat la instrumente muzicale şi pictură. Apoi astronomia prin tot felul de jocuri, cărticele şi instrumente de observaţie.

În ceea ce priveşte lucrurile care nu îi plac, sincer trebuie să stau un pic să mă gândesc, cred că somnul. Da, nu îi place să meargă la “nani”, îi pare rău când pleacă soarele, pentru că ştie că se apropie ora de “nani”. Nu îi ajunge o zi pentru toate activităţile. Are un cântecel pe care îl tot fredonează: “Timpul trece, e vremea să ne distrăm!!”. Strânsul jucăriilor este o activitate pe care o evită.

2. Ai regretat vreo clipă viaţa de dinaintea naşterii lui David?

Niciodată!! Consider că toate lucrurile trebuie făcute la vremea lor şi atunci când am decis împreună cu soţia mea Iulia, că a sosit momentul să avem un copil, am trecut la fapte fără niciun moment de regret.
Am fost conştient că venirea pe lume a copilului o să schimbe radical multe dintre lucrurile pe care obişnuiam să le fac şi de asemenea şi modul de viaţă. A fost un mic şoc la început, deoarece am devenit brusc responsabil pentru un micuţ care depindea în totalitate de părinţi, dar uşor am intrat în pielea personajului părintelui.

3. Care este cea mai mare recompensă a faptului că eşti părinte?

Recompensa este fericirea copilului meu! Dacă el este fericit, cu siguranţă sunt şi eu. Orice altă recompensă de orice natură este net inferioară celei de a-ţi vedea copilul fericit. Zâmbetul cu care mă întâmpină în fiecare zi, buna lui dispoziţie, emoţia pe care o trăieşte la fiecare surpriză sau activitate, clipele în care mă îmbrăţişează sau cele în care îmi spune că mă iubeşte, şi multe altele de acest gen, însumează recompensa de a fi părinte.

4. Care este cea mai mare responsabilitate ca părinte?

Wow, sunt foarte multe responsabilităţi mari, dar cea mai mare ar fi educaţia copilului. Aceasta este temelia pe care eu şi soţia trebuie să o construim împreună cu el în primii ani de viaţă. Fixarea principiilor de viaţă, a conduitei în societate, a orientării în mediul în care trăieşte şi se dezvoltă, etc., sunt fundamentale. Este responsabilitatea noastră şi ca atare, petrecem foarte mult timp împreună, comunicăm pe orice temă, încercăm să acoperim şi chiar să descoperim împreună cât mai multe lucruri.

5. Cum s-au schimbat responsabilităţile pe masură ce David a crescut?

Într-adevăr, responsabilităţile s-au schimbat constant. Dacă în primul an de viaţă, David ne solicita grija pentru nevoile primare (schimbat, mâncat, jucat), în cel de-al doilea, odată cu trecerea de la gângurire la vorbire şi de la mersul de-a buşilea la cel în picioare, a deschis sfera unor noi responsabilităţi: grija pentru evitarea accidentărilor, cât şi conversaţiile primare. La trei ani am început deja să discutăm despre sistemul solar, să facem lego, să jucăm fotbal şi tenis, să mergem pe bicicletă şi iată cum responsabilităţile s-au ramificat. Odată cu înţelegerea mediului înconjurător, de la o zi la alta apar noi provocări cărora trebuie să le facem faţă. Viaţa de părinte este o experienţă unică ce trebuie trăită!

6. Cum te-ai schimbat tu de când ai devenit tată?

M-am schimbat din mai multe puncte de vedere. Acum suntem trei, am devenit mai responsabil în ceea ce privește deciziile majore din viața noastră, iar grija pentru copil și dezvoltarea lui, au prioritate față de orice altă activitate recreativă/hobby pe care îl desfășuram în trecut. Dacă înainte de David eram mândru că am o căsnicie frumoasă alături de soția mea, acum sunt de două ori mai mândru pentru că a apărut rodul iubirii noastre, David, care mă face să mă simt împlinit.

7. Mai găsești timp și pentru tine sau pentru viața de cuplu?

Pentru hobby-urile mele este destul de greu să-mi mai găsesc timp, în principiu după ora culcării lui David. În schimb, pentru viața de cuplu am, și voi avea întotdeauna. Într-adevăr copilul modifică multe în viața de cuplu, dar ne-am adaptat noilor condiții și acestui nivel nou al relației noastre și totul este ok până în prezent.

8. Care este cel mai amuzant lucru pe care l-a făcut David până acum?

Cel mai amuzant, hmm, el tot timpul face lucruri amuzante, nu știu dacă aș putea să le clasific, așa că o să vă povestesc una dintre ele. Lui David îi plac foarte tare Angry birds, acele păsărele furioase care își apără ouăle de porcii cei răi. Bineînțeles că i-am cumparat o pijama cu pantaloni negrii și bluza roșie, iar pe piept cu un cap măricel de Angry bird. Într-o seară, după băiță, l-am îmbrăcat cu acea pijama, a plecat în grabă din dormitor în camera de zi unde era mămica și i-a spus:
– Mami, mami, am vazut o Angry bird !!!!
– Unde mami? spuse Iulia foarte curioasă .
– Eu sunt !!!!!!! Și s-a repezit în brațele ei.

Comments

comments