Beneficiile alăptării

sfatul-medicului-38

Numeroase studii realizate în toată lumea demonstrează că bolile digestive, respiratorii, infecţiile ORL şi meningitele sunt boli mai rar întâlnite la bebeluşii alăptaţi la sân, sau atunci când totuşi se detectează, acestea au forme foarte uşoare. Alăptarea exclusiv la sân înseamnă hrănire care nu include alimentaţie solidă, lapte formulă sau apă. Cea mai mare protecţie pentru cel mic este oferită de o alăptare exclusiv la sân timp de cel puţin şase luni. Iată mai jos câteva dintre beneficiile alăptării.

Rezistenţă la alergii

Bebeluşii care sunt hrăniţi cu formulă de lapte care are la bază laptele de vacă, tind să dezvolte mai multe reacţii alergice decât cei hrăniţi la sân. Oamenii de ştiinţă consideră că glanda secretorie IgA (care se găseşte numai în laptele de sân) ajută la prevenirea reacţiilor alergice, protejând tractul intestinal. Fără această protecţie, se poate dezvolta o inflamaţie pe pereţii intestinali care permite proteinelor nedigerate să cauzeze o reacţie alergică sau alte probleme de sănătate.

Sprijinirea inteligenţei

Numeroşi cercetători au descoperit o legătură între alăptare şi dezvoltarea cognitivă. Pe un studiu realizat pe mai bine de 17 000 de copii, cercetătorii au concluzionat din scoruri IQ şi din alte teste de inteligenţă că o hrănire exclusiv la sân coincide cu scoruri IQ înalte, înregistrate de către cei mici. Un alt studiu realizat pe 4000 de copii dezvăluie că bebeluşii care au fost alăptaţi la sân au înregistrat scoruri mult mai bune la teste de vocabular, realizate la vârsta de cinci ani, comparativ cu copiii care nu au fost alăptaţi. Scorurile erau cu atât mai mari cu cât cei mici au fost alăptaţi pe o perioadă mai îndelungată. Experţii susţin că legătura care se crează în timpul alăptării aduce beneficii dezvoltării creierului, acizii graşi conţinuţi de laptele matern având acest rol.

Previne obezitatea infantilă

Academia Pediatrilor recomandă alăptarea ca o armă care ajută la reducerea riscului ca cel mic să dezvolte obezitate. S-a demonstrat că alăptarea reduce riscul obezităţii în perioada în care cel mic devine adolescent şi apoi adult. Efectul cel mai puternic se înregistrează pe copiii care au fost exclusiv alăptaţi la sân.

Previne o lungă listă de boli

Bebeluşii hrăniţi la sân dezvoltă cu 20% mai puţin riscul de moarte între ziua 28 şi 1 an decât copiii care nu au fost alăptaţi. O alăptare îndelungată este asociată cu un risc din ce în ce mai scăzut. Nu uita că laptele este special creat pentru bebeluşul tău. Corpul reacţionează la viruşii şi bacteriile prezente în corpul tău şi astfel glanda secretorie IgA crează protecţie pentru copilul tău, indiferent la ce ar fi expus. Astfel, protecţia durează atât cât durează şi alăptarea. De asemenea este demonstrat că alăptarea îndelungată protejează împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer la copii. Nu se cunoaşte cum este redus acest risc, dar se crede că anticorpii din laptele matern oferă un impuls sistemului imunitar al bebeluşului. Alăptarea protejează copilul de o mulţime de boli care atacă mai târziu în viaţă, cum ar fi diabetul de tip I sau II, colesterol ridicat sau boli ale intestinelor. În cazul bebeluşilor hrăniţi cu lapte formulă s-a demonstrat o asociere a dezvoltării ulterioare a bolii Chron sau a colitelor ulceroase.

Reduce nivelul de stres şi riscul de depresie postpartum

Specialiştii au ajuns la concluzia că femeile care nu au alăptat sau care au încetat alăptarea devreme, au dezvoltat un risc mai mare de depresie postpartum. Multe femei declară că se relaxează atunci când alăptează. Aceasta se întâmplă pentru că alăptarea elimină hormonul numit oxitocină, aceasta fiind responsabil cu eliberarea stării de relaxare.

Reduce riscul de dezoltare a diferitelor tipuri de cancer

Studiile demonstrează că femeile care alpătează o perioadă îndelungată sunt mult mai protejate împotriva cancerului ovarian sau mamar. Cel mai eficient efect împotriva cancerului mamar se întâlneşte în cazul alăptării pe o perioadă de cel puţin un an. Nu este încă foarte clar cum ajută alăptarea, dar poate avea legătură cu schimbările structurale care au loc la nivelul ţesutului şi cu faptul că lactaţia suprimă cantitatea de estrogen pe care o produce corpul tău. De asemenea, cu efectul suprimării cantităţii de estrogen se asociază şi protecţia împotriva cancerului ovarian.

SFAT

Beneficii împotriva obezităţii! Experţii susţin că alăptarea previne dezvoltarea obezităţii din numeroase motive, precum faptul că bebeluşii alăptaţi au un sistem digestiv mai bine dezvoltat, de asemenea ştiu “să mănânce” mai bine, ceea ce conduce la tipare sănătoase de alimentaţie pe mai târziu. Comparativ cu bebeluşii hrăniţi la sân, cei hrăniţi cu lapte formulă câştigă în greutate mai repede în primele săptămâni de viaţă. Acest câştig rapid în greutate este asociat cu obezitatea de mai târziu.

www.Facebook.com/Doctor.Virginia.Lazar

 

Comments

comments