Beneficiile ouălor de prepeliţă

 

nutritie2

Când priveşti un ou de prepeliţă, poate nu-ţi vine să crezi că ceva atât de mic (un ou are în jur de 10-12 grame) are atâtea proprietăţi şi vitamine şi că valoarea lui nutritivă e de 3-4 ori mai mare decât cea a unui ou de găină. Spre deosebire de oul de găină, oul de prepeliţă conţine de opt ori mai mult fier, de cinci ori mai mult fosfor, de şase ori mai multă vitamină B1 şi de 15 ori mai multă vitamină B2. Şi, în plus, faţă de oul de găină care are colesterol ”rău” (LDL), cel de prepeliţă conţine colesterol ”bun” (HDL), protejând astfel inima şi întreg sistemul circulator.

Mulţumită unei proteine speciale, oul de prepeliţă nu cauzează alergii, putând fi consumat şi de cei alergici sau de cei care nu se pot atinge de alte tipuri de ouă. Această proteină este atât de eficientă încât derivatele sale sunt folosite în industria farmaceutică, pentru medicamente anti-alergice. De asemenea, extracte din oul de prepeliţă sunt folosite şi în industria cosmetică, în unele şampoane, datorită modului în care aceastea hrănesc firul de păr, precum şi împotriva calviţiei.

Ouăle de prepeliţă ajută la întărirea sitemului imunitar, fiind recomandate in special copiilor, deoarece îi feresc de bolile infecţioase, vindecă anemiile, conjunctivitele şi urticariile. De asemenea, consumul de ouă de prepeliţă stimulează activitatea cerebrală, memoria şi sistemul nervos. Studiile au arătat că, acei copii care au consumat ouă de prepeliţă, au înregistrat un coeficient de inteligenţă crescut.
Când pot fi introduse ouăle de prepeliţă în alimentaţia celor mici?

Majoritatea pediatrilor recomandă introducerea gălbenuşului de ou în alimentaţie după 6 luni, iar a albuşului după un an. Chiar dacă are un potenţial alergen mai mic decât un ou de găină, este bine să fii precaută în administrarea oului de prepeliţă la bebeluş. Dacă vrei să introduci oul mai devreme în alimentaţie, cere sfatul medicului şi urmează regula celor 4 zile, regulă care te ajută să-ţi dai seama dacă organismul copilului reacţionează negativ.

SFAT

“Invelişul” fragil al ouălor de prepeliţă reprezintă o sursă de calciu, care se asimilează rapid în organism, precum şi un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu.
De aceea, nu aruncaţi coaja ouălor, ci măcinaţi-o şi adăugaţi-o în mâncarea pe care o preparaţi. Un astfel de “tratament” nu numai că este extrem de eficient, dar nu are nici efecte secundare, neexistând riscul de supradozaj.

Comments

comments