Beneficiile sportului pentru cei mici

sport-72

Dezvoltarea copiilor este influenţată într-o mare măsură de practicarea unui sport. Încurajându-ţi copilul să practice diverse sporturi care să fie potrivite temperamentului şi personalităţii sale, în scurt timp vei observa că va deveni mult mai disciplinat, mai echilibrat, mai eficient la şcoală şi, nu în ultimul rând, mai încrezător în forţele proprii. Sistemul său imunitar se va întări şi nu se va mai îmbolnăvi la fel de des. În plus, va aplica şi va învăţa ce este corectitudinea şi respectul atât faţă de ceilalţi, cât şi faţă de muncă. Sportul are nenumărate beneficii pe plan fizic, psihic, emoţional, social şi intelectual. Un copil sportiv este mult mai sănătos. Ţesuturile organismului sunt oxigenate, toxinele sunt eliminate prin transpiraţie, apetitul creşte considerabil iar alimentele sunt mult mai uşor digerate.
Practicând un sport, cel mic îşi poate face prieteni, dezvoltându-şi capacitatea de a comunica. În ceea ce priveşte intelectul, sportul contribuie la o mai bună oxigenare a creierului, capacitatea de concentrare şi randamentul şcolar, crescând.
Cât de devreme poate face piticul tău sport? Încă de la 5 luni, îl poţi duce la bazinele special amenajate şi vei descoperi cu uimire cât de bine ştie să înoate. La această vârstă ei nu ştiu ce înseamnă frica, de aceea sunt atât de dezinvolţi în apă.
Sportul creşte deasemenea performanţa memoriei la copii. Noile cercetări au demonstrat că procesele de memorare şi învăţare pot fi îmbunătăţite cu ajutorul sportului. Studiul a constat în evaluarea a 48 de copii, cu vârste între 9 şi 10 ani, proba fiind memorarea unor nume de localităţi de pe o hartă fictivă. S-a constatat că acei copii cu o pregătire fizică mai mare au obţinut un scor mai mare.

Dacă ştii că puiul tău este foarte calculat, rezervat şi iute la minte, atunci alege-i ca sport şahul, tenisul de masă ori de câmp. Acestea sunt excelente, ajutându-l să-şi dezvolte capacităţile intelectuale. Timiditatea, spiritul mai retras, sau incapacitatea de a-şi face cu uşurinţă prieteni, pot fi tratate dacă îl duci să practice un sport de grup precum fotbalul, voleiul, baschetul sau handbalul. Dacă debordează de energie şi este neastâmpărat, ideale pentru el ar fi patinajul, ciclismul, înotul, schiul sau gimnastica.

Pe lângă beneficiile asupra fizicului, sportul are efecte benefice şi asupra psihicului. Cel mic va fi mai încrezător, va şti ce înseamnă competiţia, va fi mai atent şi mai responsabil la şcoală. În plus, sportul este şi va fi întotdeauna o alternativă extrem de sănătoasă la jocurile pe calculator sau televizor.

Comments

comments