Boala hemoragică a nou născutului

Hemostaza reprezintă procesul natural prin care se opreşte sângerarea. Mecanismele hemostazei implică participarea factorilor tisulari (peretele vascular), trombocitelor (elemente figurate ale sângelui) şi a factorilor plasmatici de coagulare. La nou născut, hemostaza prezintă anumite particularităţi fiziologice, sistemul hemostatic fiind în corelaţie atât cu vârsta gestațională, cât şi cu vârsta postnatală.

O serie de factori de coagulare sunt dependenţi de nivelul de vitamina K din sânge, prin urmare, deficitul acestei vitamine va dermina sângerări. Acest fapt este cu atât mai important în perioada neonatală, când există o imaturitate a proceselor de hemostază. Deficitul de vitamina K la nou născut se corelează cu boala hemoragică a nou născutului.

De ce apare deficitul de vitamina K?

Vitamina K este o vitamină pe care o ingerăm odată cu alimentele, dar pe care o putem şi sintetiza la nivelul colonului cu ajutorul bacteriilor „bune“, ce populează acest segment de intestin. Copiii, indiferent de sex, rasă sau etnie, au deficit de vitamina K la naştere în condiţiile în care aceasta traversează în cantitate mică bariera placentară, dar şi pentru că intestinul lor nu este încă populat cu bacterii. De asemenea, laptele matern, deşi este alimentul ideal pentru copilul până la vârsta de 6 luni, este sărac în vitamina K. Copiii cu boli hepatice, diaree, boala celiacă sau fibroză chistică sunt predispuşi la această afecţiune, deoarece absorb cu dificultate vitaminele, inclusiv vitamina K.

Când apare şi cum se manifestă boala hemoragică a nou născutului?

Lipsa de vitamina K la nou născut determină sângerări, ce pot fi atât la exteriorul organismului (atenţie deosebită la sângerare prelungită la nivelul plăgii ombilicale, ulterior detaşării bontului), cât şi în interiorul acestuia (creier, intestin). Această patologie, în lipsa profilaxiei cu vitamina K la naştere, poate apărea în orice moment până la vârsta de 4-6 luni. Vorbim, aşadar, de trei categorii de boală:

    • – boala hemoragică a nou născutului cu debut precoce: este severă, apare la mai puţin de o zi de la naştere şi, deşi rară, poate fi favorizată de administrarea la mamă, pe durata sarcinii, de medicamente ca: anticonvulsivante, salicilaţi, izoniazidă;
  • boala clasică hemoragică a nou născutului: poate apărea în prima săptămână de viaţă, în special la nou născuţii care sunt alăptaţi şi nu au primit profilaxia cu vitamina K; se manifestă prin apariţia de echimoze (vânătăi), sângerări la nivelul bontului ombilical;

  • boala hemoragică cu debut tardiv: poate surveni între săptămânile 1-12 de viaţă, în special la copiii cărora nu li s-a administrat vitamina K după naştere; 30-60% din nou născuţii cu această afecţiune au hemoragii cerebrale.

Cum se poate preveni boala hemoragică a nou născutului?

Boala hemoragică a nou născutului poate fi prevenită prin administrarea intramusculară a unei doze de vitamina K. Aceasta se poate administra, conform recomandărilor internaţionale, până la 6 ore după naştere. De asemenea, este cunoscut faptul că nou născuţii ce nu primesc profilaxia cu vitamina K sunt mai predispuşi de 81 ori să dezvolte boala hemoragică a nou născutului, decât cei care au primit profilaxia cu vitamina K. De asemenea, este important de precizat că această profilaxie nu este o metodă de vaccinare!

În concluzie, boala hemoragică a nou născutului este o afecţiune cu potenţial vital pentru copil, dar care poate fi prevenită prin administrarea injectabilă a unei doze de vitamina K imediat după naştere.

Comments

comments