Bologna, amore mio: un oraş numit dorinţă

Bologna este un oraș la fel de viu și de proaspăt în orice anotimp ai alege să-l vizitezi. Surprinzător ca arhitectură, intim şi prietenos, o mini vacanţă petrecută aici te va determina să revii. Poate datorită aerului indefinibil, poate datorită lungilor coridoare de porticuri sau atmosferei tinereşti, Bologna are ceva ce alte oraşe din Italia nu au.

Oraşul unde nu ai nevoie de umbrelă

Porticurile din Bologna sunt primul detaliu arhitectural care îţi atrage atenţia în acest oraş. Arată ca nişte galerii exterioare, ataşate clădirilor, cu coloane care mărginesc strada. Sau ca nişte lungi alei acoperite, întrerupte din când în când de treceri de pietoni. În Bologna, nu numai că vei vedea o mulţime, dar vei descoperi şi că sunt foarte variate. În afară de unicitatea pe care o oferă oraşului, aceste porticuri te apără şi de ploaie, şi de ninsoare, şi de soarele torid al vremii. Sigur, îţi poţi lua umbrela la tine, dar dacă o uiţi, nu e tragedie. E-atât de plăcut să te plimbi de-a lungul lor…, ai sentimentul unei complicităţi cu oraşul în sine, construit parcă special pentru cei care îl locuiesc. Porticul San Luca se întinde, de exemplu, pe o distanţă de aproximativ 4 km, este cunoscut drept cel mai lung din lume, iar scopul construirii lui a fost, fireşte, acela de a-i apăra pe oameni de vremea rea. La capătul lui, pe vârful unui deal, se află Santuario della Madona di San Luca, în partea de sud-vest a centrului istoric al oraşului. Şi pentru că oraşul s-a gândit la toate, găseşti, în aceste galerii infinite, tot felul de magazine şi magazinaşe – de la haine, încălţăminte şi accesorii, până la produse cosmetice, fructe, legume, restaurante, cafenele. Aşa că, decizia îţi aparţine – te plimbi mirându-te de frumuseţea porticurilor sau te opreşti ca să-ţi clăteşti ochii ori să mai cumperi una, alta.

Este tineresc, trepidant, prietenos

Bologna este centru universitar, iar asta se simte. Găzduieşte cea mai veche universitate din Europa şi a treia din Italia ca număr de studenţi, după Sapienza, din Roma, şi cea din Napoli. Printre absolvenţii faimoşi din istoria universităţii se numără Dante Alighieri, Francesco Petrarca şi Nicolaus Copernic. Spaţiul din jurul ei, şi Bologna în general, este populată de mulţi tineri, detaliu care-i dă oraşului un aer proaspăt şi vesel. Dacă vrei să retrăieşti vremurile studenţeşti sau pur şi simplu să te opreşti seara, la o terasă, şi să te relaxezi după o zi lungă de mers, încearcă Barul Piccolo & Sublime, din Piazza Giuseppe Verdi 4.

Ai legături bune spre Veneţia şi Florenţa

Între 16 februarie şi 5 martie are loc Carnavalul din Veneţia. Din Bologna în Veneţia se ajunge Bologna, amore mio: un oraş numit dorinţă. În vacanță foarte uşor cu trenul – pleci dimineaţa şi te întorci în aceeaşi zi, seara. Câteva ore îţi sunt suficiente pentru a degusta din atmosfera carnavalului veneţian. Mai mult, dacă ajungi dimineaţa, îţi recomand să începi cu o călătorie cu gondola. La primele ore ale zilei, preţurile sunt mai mici, poţi negocia cu gondolierii şi explorezi Veneţia altfel decât pe străzile înguste şi labirintice. De asemenea, dacă alegi Florenţa în locul Veneţiei, urmăreşte trenurile care te avantajează, ia-ţi bilet dus-întors şi informează-te când achiziţionezi biletul: alege în funcţie de buget şi de timpul pe care îl ai la dispoziţie. Şi mai avantajos este să închiriezi o maşină, ai mobilitate mai mare, câştigi timp şi îţi organizezi mai bine popasurile din afara Bologniei.

Recomandări culinare şi de artă

  • „Mortadella –Prodotti della tradizione“ este un magazin cu specialităţi italiene, se află pe Viale Pietro Pietramellara, 61/E, 40121 (în zona gării) şi, dacă vrei să încerci ingredientele adevăratei gastronomii bolognese, aici este locul.

  • Începe-ţi ziua cu un espresso şi frittelle alla crema! Va fi dragoste la prima degustare, garantat! Sunt mici gogoşi umplute cu o cremă absolut delicioasă, fină şi dulce atât cât trebuie. Există şi varianta umplute cu orez, însă cea cu cremă este irezistibilă. Pentru prânz sau cină, vei găsi preparate pe alese: tortellini, tagliatele, supe sau alte bunătăţi.

  • Canale din Reno datează din secolul XI şi ca să-l vezi, trebuie să ajungi pe Via Piella 18. Atenţie! Canalul este vizibil dacă deschizi o fereastră şi sunt şanse ca ea să fie închisă şi astfel să treacă neobservată. Nu e un obiectiv foarte popularizat, dar deschizând această fereastră, ţi se va deschide un fragment important din istoria Bologniei. La începuturile lui, oraşul era o imensă reţea de canale şi poduri, la fel ca Veneţia.

  • Trivio di Porta Ravegnana (Statua din San Petronio), Turnurile Asinelli şi Garisenda, Galleria D’Arte Del Camineto, Museo MAGI’900 sau Muzeul de Artă Modernă (MAMbo) sunt alte obiective de bifat în Bologna.

  • Până pe 21 aprilie 2019, de neratat este şi „Best Art Vinyl Italia Exhibition“, o expoziţie de viniluri (adresă: EMM Music Store & More – Via Guglielmo Oberdan, 24f – 40126 Bologna).

Comments

comments