Cabine de schimbat scutecul, în toaletele bărbaţilor!

editorial-1

Când este nevoie să schimbi bebeluşul într-un loc public, ca tată, eşti pus într-o situaţie ciudată. În cele mai multe restaurante, mall-uri sau magazine, zona de schimbat bebeluşul este plasată în toaleta doamnelor, exclusiv!
Mă gândeam cum ar fi ca treaba aceasta să fie mai uşoară şi pentru tătici, în România. Să se construiască o cameră pentru schimbat bebeluşi care să fie accesibilă atât femeilor cât şi bărbaţilor, să nu fie blocată pe un gen aparte!
Între timp, găseşti zona de schimbat scutece în toaleta doamnelor. Taţii care au în grijă bebeluşi probabil că au învăţat cum să se descurce. Sincer, pentru mine, faptul că nu există variantă de loc special de schimbat scutece în toaletele bărbaţilor, transmite un mesaj care sună cam aşa “Taţii nu schimbă şi nu ar trebui să schimbe scutece!”
În zilele noastre ne apropiem de adevărul acestei sintagme, sau nu? Ei bine, eu observ că în ultimii ani, tăticii sunt cu mult mai implicaţi în viaţa de familie şi în creşterea şi educaţia copilului. Dar mai mult, sunt implicaţi în procesul acesta încă de la început. Orice bebeluş are nevoie ca ambii părinţi să-i fie aproape, încă de la început. Aproximativ 90% dintre tăticii din România susţin că îşi schimbă bebeluşul de scutec sau de hăinuţe fie zinlic, fie de câteva ori pe săptămână. Ba mai mult, numărul taţilor care decid să intre în concediu de paternitate a crescut de asemenea foarte mult faţă de anii trecuţi.
De multe ori soţul meu s-a oferit să schimbe copilul în public, doar că nu o dată s-a întors cu micuţa care nu era curăţată cum trebuie, drept urmare a fost necesar să mă întorc cu ea în camera de schimbat bebeluşi, din toaleta doamnelor. Aceasta pentru că în toaleta domnilor nu există nicio modalitate de-a facilita această operaţiune. Oare ce se poate întâmpla dacă soţul meu este singur în situaţia asta cu bebeluşa? Prefer să o schimbe în maşină decât să o expună la Ţara Bacteriilor din toaletă.
Din experienţa personală, ştiu că bărbaţii nu sunt mereu singurii care se află într-o asemenea căutare a unui loc potrivit pentru schimbatul scutecului copilului. Recent, am fost obligată să schimb fetiţa pe o masă în apropierea unei piscine. Asta pentru că toaleta nu era prevăzută cu o cameră specială.
Consider că este vremea ca o lege să susţină apariţia unor astfel de locuri speciale pentru schimbarea scutecelor bebeluşilor, accesibile atât mămicilor cât şi tăticilor. Nu credeţi?

Comments

comments