Călătoria, un stimul pentru creativitate

Sunt o mulțime de motive pentru care călătorim: ne place să descoperim locuri, oameni, obiceiuri, povești. Să ne oferim o recompensă după o perioadă solicitantă. Să ieșim dintr-un mediu care ne închide în ramele unei rutine și să ne reconturăm orizontul. Să fim doar cu cei pe care îi placem ori cu noi înșine. Argumentele sunt, majoritatea, psihologice și probabil că au o legătură cu faptul că, în vremuri îndepărtate, ne-am mutat dintr-un loc în altul până am ajuns să ne stabilim acolo unde natura rezonează cel mai bine cu noi și cu nevoile noastre.

Adulți sau copii, călătoriile ne fac mai creativi

Oamenii de știință au scos la iveală și un alt efect pozitiv al ieșirilor din locul unde trăim: devenim mai creativi. Sunt scriitori, pictori, artiști în general, care și-au găsit inspirația în spații străine. Creatorii de modă bat lumea în lung și-n lat pentru a-și lua modele din rândul populațiilor, izolate ori accesibile, în căutarea de idei originale. Și în rândul copiilor, creativitatea este stimulată. În interviul din ediția de noiembrie a revistei „Copii și Părinți“, Miruna (kindertrips. com) ne-a povestit unul dintre efectele pe care îl au călătoriile asupra fiicei sale, Noria: „(…) și-a dezvoltat capacitatea de a se juca cu orice! Pietre, frunze, castane, ghinde, bețe, nisip, bălți, orice îi apare în cale. Își face undițe cu care <<dă la pește>> în orice apă. Construiește adăposturi din bețe și frunze, pentru insecte (ea fiind <>).

Cum ne influențează creierul, imaginile noi

Neuroplasticitatea presupune, conform definiției oferite de sfatulmedicului.ro, „proprietatea de recuperare funcțională după o leziune nervoasă, ca urmare a preluării funcției de către alte structuri nervoase și a reorganizării țesutului nervos (care are la bază formarea de noi conexiuni între neuroni și/sau sinteza de noi celule)“. De neuroplasticitate ține, în general, și creativitatea – afirmă Brent Crane, autorul articolului „For a More Creative Brain, Travel“, publicat pe theatlantic.com. În ultimii ani, psihologii și specialiștii în neuroștiință au început să examineze mai detaliat ceea ce oamenii au aflat ori știu din auzite, și anume faptul că petrecerea timpului în afara țării de unde provin (grație călătoriilor) îi poate influența mental. Conexiunile neuronale sunt stimulate de mediu, prin urmare sunt sensibile la schimbări: sunetele, mirosurile, limbajele, gusturile, senzațiile și peisajele noi declanșează diferite sinapse în creier și ar avea potențialul de a revitaliza mintea. Călătoria, un stimul pentru creativitate in vacanță

La polul opus: teama de a călători

Hodofobia este un termen care descrie frica de a călători, iar felurile de manifestare pot varia de la reticența de a părăsi propria casă până la refuzul de a vizita locuri noi. Nu toată lumea vede călătoria ca pe o sursă de relaxare sau inspirație. Există persoane care se tem să interacționeze cu spații noi din mai multe motive. Ideea în sine de a plănui vacanța le poate provoca un atac de panică. Sau suferă de alte frici: frica de a zbura cu avionul, de păianjeni, căpușe, scorpioni, insecte, teama de șerpi, teama de a nu vomita ori frica de înălțime. Toate aceste fobii se pot trata, doar dacă îți dorești cu adevărat asta. În orice caz, autoclaustrarea nu este întotdeauna cel mai bun tratament.

Punerea pe hârtie, din timp, a unui plan, stabilirea obiectivelor de bifat, definirea motivației (de ce ai vrea să ajungi întrun loc anume) și găsirea unui partener (prieten apropiat, rudă) cu care să mergi ar putea fi un prim pas într-o călătorie care, în mod sigur, te va face să uiți de temeri. A călători, spunea Hans Christian Andersen, înseamnă a trăi. Referințe: www.adventureinyou.com, www. theatlantic.com,www. sfatulmedicului.ro, govisity.com

Comments

comments