Călătoriile, cele mai bune lecţii de viaţă

In vacanta

Orice călătorie, oricare ar fi destinaţia, este o sursă de bucurie pentru un copil în primul rând pentru că este alături de părinţi. Împreună cu mami şi tati, descoperă şi explorează un univers nou, îşi formează amintiri şi învaţă o mulţime de lucruri.

Lumea este cel mai bun profesor

Una este să vezi cum arată un delfin într-o carte, un clip video sau un documentar, alta e să îl descoperi în mediul lui, în timpul unei călătorii ghidate, pe mare. Aşa cum nici un peisaj dintr-un album, oricât de spectaculos şi frumos colorat ar fi el, nu se compară cu corespondentul lui din lumea reală. Experienţa directă, nemijlocită, cu natura, te transformă automat în privitor activ. Asimilezi nu doar imagini, asimilezi o atmosferă.
Pont: În funcţie de destinaţie, explicaţi-le celor mici, înainte de a pleca la drum, care sunt caracteristicile zonei respective. Dacă v-aţi plănuit o excursie la munte, este bine să ştie de ce este important echipamentul, care sunt regulile mersului pe munte, ce lucruri nu trebuie să lipsească din rucsac. Fiecare loc nou descoperit trebuie respectat, pentru că un călător este un musafir, iar musafirilor le este recomandat să ştie „regulile casei“.

Limbile străine se învaţă mai uşor

Din ce în ce mai mulţi părinţi îşi înscriu părinţii la grădiniţe cu predare în limba engleză sau germană. Călătoriile în afara ţării ar putea fi un mod potrivit de a-i familiariza pe cei mici cu o limbă străină. Nu numai că vor auzi accentul autentic, dar vor intra în contact şi cu dialectele. În plus, vor avea ocazia, prin intermediul conversaţiei, de a-şi pune în practică propriile cunoştinţe. Mai mult, o ţară străină este şi un prilej de a interacţiona cu cultura proprie, obiceiuri, stil de viaţă.
Sfat: În cazul în care copilul ştie să citească, învăţaţi-l şi cum să folosească un dicţionar. Există dicţionare de dimensiuni mici, cu un vocabular de bază, care pot fi folosite cu succes în timpul vacanţelor în străinătate.

Copilul află că poate trăi şi fără jucăriile de-acasă, smartphone sau jocuri video

Dependenţa de propriile jucării, statul pe smartphone sau jocurile video fac parte din obişnuinţele multor copii. O vacanţă este o ocazie de a lua o mică pauză de la aceste obişnuinţe. Contactul cu lumea reală, nemijlocită de ecran, este unic. Văzând alte locuri, respirând alt aer înseamnă, înainte de toate, o schimbare de mediu, formarea altor plăceri şi a altor referinţe. Departe de casă, el îşi va da seama că se poate trăi şi cu mai puţin şi că nu totul presupune a deţine/ a avea lucruri sau obiecte. O călătorie îi face mai puternici, mai stăpâni pe ei şi mai în acord cu dorinţele reale şi adevărate.

Sugestie: Numeroşi copii nu pleacă de acasă fără jucăria preferată. Jucăria preferată le dă sentimentul de acasă, de familiaritate. Face parte dintr-o etapă de tranziţie din viaţa lor. La un moment dat, vor renunţa la ea. Însă, până atunci, dacă este prea mic ca să renunţe la ea, este bine ca părinţii să nu îi ceară să o lase acasă când pleacă la un drum mai lung. De obicei, jucăria preferată este de dimensiuni mici, însă, odată ce o ia cu el, trebuie să ştie că va deveni responsabilitatea lui. În cazul în care are mai multe jucării preferate, rolul părintelui este de a-i cere, pe un ton calm, să aleagă una. Şi să-i explice că, la întoarcere, locul ei va fi acelaşi.

Apropierea de natură îi învaţă să respecte şi să iubească mediul înconjurător

Alex Ionescu, autorul blogului cartitaplimbareata.ro, are o fetiţă de 2 ani cu care călătoreşte de când micuţa avea o lună şi jumătate. Călătoriile au devenit ceva obişnuit pentru ea şi, spune el, au ajutat la dezvoltarea Mariei: interacţionează foarte uşor, nu se sperie aproape de nimic, e foarte activă şi curioasă. Mai mult, Maria iubeşte natura. „Faptul că am ieşit mult în natură se vede şi din interacţiunea Mariei cu <<verdele>>. 🙂 Am fost bucuroşi când, pentru prima dată, la o simplă plimbare prin parc, s-a dus şi a îmbrăţişat şi pupat un copac“, ne-a povestit Alex într-un interviu pe care îl puteţi citi integral pe site-ul revistei, revistacsp.ro
Curiozitate: Oamenii de știință au scos la iveală și un alt efect pozitiv al ieșirilor din locul unde trăim: devenim mai creativi. În ultimii ani, psihologii și specialiștii în neuroștiință au început să examineze mai detaliat ceea ce oamenii au aflat ori știu din auzite, și anume faptul că petrecerea timpului în afara țării de unde provin (grație călătoriilor) îi poate influența mental. Conexiunile neuronale sunt stimulate de mediu, prin urmare sunt sensibile la schimbări: sunetele, mirosurile, limbajele, gusturile, senzațiile și peisajele noi declanșează diferite sinapse în creier și ar avea potențialul de a revitaliza mintea.

Foto: www.pixabay.com

Comments

comments