Călătoriile în timpul sarcinii

in_vacanta_62

Perioada sarcinii este plină de bucurii, însă fiecare femeie însărcinată are anumite dileme şi griji. Din dorinţa ca sarcina să decurgă fără probleme şi bebeluşul să se nască sănătos, multe femei însărcinate au tendinţa de a amâna călătoriile şi de a renunţa la vacanţe în timpul sarcinii. Dacă sarcina decurge normal şi medicul nu şi-a impus restricţii, o călătorie şi-ar prinde foarte bine. De ce să nu te bucuri de o viaţă normală înainte de a deveni mămică?

Călătoria pe uscat

Fie că alegi să călătoreşti cu maşina, autocarul, sau trenul, în general este destul de sigur să porneşti în vacanţă în timpul sarcinii. Cu toate astea, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, ce ţi-ar putea face călătoria mai sigură, şi mai confortabilă.
Este obligatoriu să porţi centura de siguranţă de fiecare dată când mergi cu maşina. Asigură-te că foloseşti centura în modul corespunzător: foloseşte ambele părţi ale centurii, atât pe cea orizontală cât şi pe cea verticală. Partea orizontală a centurii te reţine în scaun şi te împiedică să aluneci în faţă în cazul unui impact frontal când ai tendinţa de a fi aruncată înainte. Această parte a centurii trebuie poziţionată jos, sub burtică. Partea oblică a centurii este cea care în caz de accident te împiedică să fii proiectată în parbriz, sau chiar mai rău. Ea trebuie poziţionată pornind de la umăr, şi trecând diagonal peste pieptul tău, printre sâni.

Dezactivează air-bag-ul.

Beneficiile acestuia în caz de accident sunt întrecute de riscurile ce pot apărea atât pentru tine cât şi pentru bebeluşul tău.
Stabileşte traseul şi identifică locurile unde ai putea să opreşti pentru a-ţi dezamorţi picioarele şi a-ţi activa circulaţia sangvină. În plus, trebuie să ţii cont de faptul că în timpul sarcinii nevoia de urinare apare mult mai frecvent şi va trebui să opreşti mai des pentru a merge la toaletă.
Autocarele au în cele mai multe cazuri culoare foarte strâmte şi toalete mici. Acest mod de transport poate fi mai dificil. Cel mai sigur ar fi să rămâi aşezată în timp ce autocarul se mişcă. Dacă trebuie să foloseşti toaleta, asigură-te că te ţii de scaune sau de bare pentru a-şi păstra echilibrul. Acelaşi lucru este indicat şi în cazul călătoriei cu trenul.
Încearcă să limitezi timpul petrecut în maşină, autocar sau tren, astfel încât acesta să nu depăşească şase ore.
Dacă alegi să călătoreşti cu avionul, informează-te din timp, întrucât compania aeriană cu care vei zbura, este posibil să îţi ceară, dacă eşti în ultimele săptămâni, o declaraţie din partea medicului tău ginecolog care să ateste că ai voie să călătoreşti cu avionul.

Atunci când alegi biletele încearcă să alegi un loc la marginea rândului, pentru a te putea ridica oricând doreşti să mergi la toaletă sau să te dezmorţeşti .

Chiar dacă primeşti permisiunea medicului de a zbura, însărcinată fiind, acest tip de călătorie trebuie să fie efectuat cât mai rar şi pe perioade cât mai scurte deoarece poate produce disconfort cu apariţia contracţiilor uterine şi risc de naştere prematură; deoarece variaţiile de presiune care pot apărea, chiar dacă sunt minore, pot determina ruperea prematură şi spontană a membranei amniotice.

În cazul în care destinaţia pe care o alegi presupune şi călătoria cu vaporul, trebuie să ţii cont de faptul că ai putea suferi de rău de mare şi e necesar să discuţi cu medicul tău despre acest lucru. În plus este bine să te asiguri că la bord se poate asigura asistenţă medicală de urgenţă pentru ca totul să se desfăşoare în bune condiţii.

Câteva sfaturi de calatorie:

  • Călătoreşte însoţită de cineva pentru a-ţi oferi sprijin în caz de urgenţă.
  • Evită călătoriile în ţările mai puţin dezvoltate, în care tratamentele medicale de urgenţă s-ar putea să nu fie uşor de procurat.
  • Evită sporturile acvatice în timpul sarcinii: schi de apă şi scuba diving, deoarece pot afecta bebeluşul
  • Evită băile fierbinţi şi sauna, deoarece căldura excesivă poate afecta starea bebeluşului
  • Femeile însărcinate sunt foarte expuse riscului de malarie, care poate determina o naştere prematură. În cazul în care călătoreşti într-o asemenea zonă, discută cu doctorul despre medicamentele anti-malarie pe care le poţi lua.
  • Ia cu tine ceva uşor de mâncare pentru momentele în care ar putea să ţi se facă foame şi o sticlă cu apă sau alt lichid pentru a preveni deshidratarea.
  • Dacă pleci în străinătate, fă-ţi o asigurare medicală care să acopere cheltuielile în situaţiile în care sarcina ar fi în pericol, sau costurile unei naşteri şi ale îngrijirii unui nou născut.

 

Dacă alegi să călătoreşti cu avionul, este recomandat să călătoreşti cu avioane mari în locul celor mici, private. Dacă nu poţi evita călătoria cu un avion mic asigură-te că nu va urca la o altitudine mai mare de 2000 metri.

Comments

comments