Când se formează asocierile de somn

sfatul-medicului-46

Când se naşte, un copil adoarme uşor, oriunde. Somnul acesta nu este însă de lungă durată, căci ştim că natura i-a înzestrat cu un somn uşor din care să se poată trezi când se simt în pericol şi să ceară ajutor. Să ţipe, pe înţelesul mamelor tare, tare obosite. Pe la 6-8 săptămâni însă, această abilitate se schimbă şi copiii îşi dezvoltă asocierile de somn.
Acest punct este de cotitură, aşa că gândeşte-te dacă nu vrei mai bine să foloseşti aceste asocieri în folosul tău. La ce mă refer mai exact? Oferă-i bebeluşului indicii care să-i arate că e vremea de somn, fie că este vorba de sân, de suzetă, de alintare în pătuţ. De mişcarea unui leagăn, a unei maşini, a unui cărucior sau a braţelor părinţilor sau de zgomotul alb, roz sau de liniştea de modă veche.

Ce tipuri de asocieri vrei să creezi?

Orice alegi din cele de mai sus, să ştii că îl ajuţi pe bebe să priceapă că e vremea de somn. Opoziţia va fi mai scăzută şi, în aceste condiţii, somnul se va instala mai uşor.
Grijă mare însă, căci aceste asocieri sunt foarte puternice. Dacă îl adormi la sân, îl va cere şi când se va trezi în timpul nopţii şi tu va trebui să fii lângă el să-i oferi alinare. Dacă se bazează pe sân, la trecerile între ciclurile de somn, va avea nevoie de el pentru a readormi. Aşa l-ai învăţat, atât ştie. Dacă nu i se împlinesc dorinţele, îşi comunică frustrarea şi plânge. Simplu. De aceea îţi zic să te gândeşti bine cu ce asociezi căderea pe aripile somnului, căci asocierile de somn sunt un comportament de drum lung.

Pentru a explica mai clar, asocierile de somn sunt de 3 categorii:

  • Asocieri externe care nu sunt în controlul copilului;
  • Asocieri externe care sunt în controlul copilului;
  • Asocieri de somn interne şi care sunt în controlul copilului.
    Asocierile de somn pozitive, cele care îl fac pe bebe să se simtă bine când adoarme, sunt bune şi pentru tine. Pot fi introduse de la 6-8 săptămâni, prevenind astfel posibilele probleme de somn. Dacă bebeluşul este mai mare de 4 luni, asocierile pozitive trebuie introduse gradual, pe măsură ce cauţi să rupi asocierea de somn cu tine sau cu alte obiecte care nu sunt în controlul copilului.
    Asocierile de somn pe care le recomand sunt cele de autoliniştire, care nu implică neapărat prezenţa unui adult ci pe care copilul le controlează şi asocieri externe în controlul copilului.

Suzeta – dacă bebe şi-o poate pune singur, sacul de dormit, înfăşatul făcut cum trebuie, zgomotul alb pe tot parcursul nopţii, mini-păturica de somn, întunericul la toate somnurile.
Există şi asocieri de somn mai puţin utile, în sensul că te implică direct pe tine: suzeta pe care i-o pui tu în guriţă, păturicile care se pot da la o parte sau pe care bebe şi le poate pune pe faţă, înfăşatul necorespunzător, hrănitul/ băutul de adormire/ readormire, legănatul, umblatul prin cameră cu copilul în braţe, în cărucior sau în scaunul de maşină.
Este foarte important ce asocieri de somn adopţi, pentru a reuşi şi tu să te odihneşti. Ţinta ta trebuie să fie aceea în care copilul doarme toată noaptea şi eu pot să-ţi spun că nu este un deziderat imposibil.

Asocierea cu sânul

Dacă vorbim de asocierea de somn cu sânul, pot să spun că este cea mai frecvent întâlnită la clienţii cu care lucrez. Ideea este că e cea mai la îndemână şi, dacă foloseşti sânul pentru orice cerere, nu doar pentru cererea de mâncare, se intră uşor în asocierea de somn cu sânul şi, dacă până la 4 luni nu influenţează foarte mult readormitul de zi sau de noapte, când apare regresia de somn de la 4 luni creşte în importanţă orice asociere externă care nu este în controlul copilului. Aşa că fii atentă la copilul tău şi vezi dacă noaptea mănâncă de fiecare dată când se trezeşte sau uneori te foloseşte pe post de suzetă. Orientativ, ca să ştii, copiii până la vârsta de 4 luni se trezesc de 3-5 ori să mănânce, între 4-6 luni de 1-2 ori, 6-9 luni 0-1 ori şi după 9 luni corpul lor poate să reziste 12-14 ore fără să mănânce, aşa că în mod normal trezirile suplimentare celor de foame sunt mai degrabă un obicei, adică bebeluşii şi-au creat acea asociere să adoarmă la loc.
În concluzie dacă eşti proaspătă mămică şi eşti la punctul de răscruce de 6-8 săptămâni gândeşte-te ce asocieri de somn îi oferi, pentru că dacă asocierile de somn depind de copil, el controlează procesul de adormire şi adoarme singur. Atunci poţi să stai departe de problemele de somn care apar frecvent după vârsta de 4 luni.

Comments

comments