Când şi câtă apă trebuie să bea un bebeluş

promo-68

Apa este esenţială vieţii, de aceea este uşor să cădem în capcană crezând că şi bebeluşii au nevoie de ea. Da, le este sete, însă ei se satură din plin cu lăpticul de mamă care le ţine nu doar de foame, ci le potoleşte şi nevoia de hidratare.

Oferind unui bebeluş sub 6 luni prea multă apă, intervenim în abilitatea organismului său de a absorbi nutrimentele din laptele de sân sau formulă. De asemenea, îi umple stomăcelul, lucru care îi alterează dorinţa de a se hrăni (Pediatrul Stephen R. Daniels). Suplimentele (apa, apa cu glucoză, formula şi alte lichide) nu ar trebui introduse în alimentaţia unui bebeluş hrănit la sân decât dacă este la recomandarea medicului. În primele 6 luni de viaţă, chiar şi într-un climat foarte cald, apa şi sucul nu sunt necesare pentru sugarii alăptaţi pentru că pot introduce substanţe contaminatoare sau alergeni.

Nu se aplică aceleaşi recomandări şi în cazul bebeluşilor hrăniţi cu lapte artificial. Acesta conţine concentraţii mai mari de săruri şi minerale decât laptele matern, iar apa este necesară pentru ca rinichii să fie capabili să elimine excesul de sare.
Este bine cunoscut faptul că nevoia de lichide în timpul verii este mai crescut decât de obicei. Sugarii şi copiii mici sunt mult mai expuşi deshidratării. Spre deosebire de adulţi, procentul de apă din organismul copiilor este de 70-80% faţă de 60-70%.

Câtă apă trebuie să bea un bebeluş?

Necesităţile de apă ale unui sugar sănătos se calculează după formula 125-150ml apă per kg pe zi. Astfel, un copil sănătos de 8 kg, de exemplu, are nevoie de aproximativ 1000-1200ml de apă zilnic, un copil de 9 kg are nevoie de 1150-1350ml de apă zilnic. Există şi variaţii date de metabolismul copilului sau de temperatura mediului ambiant, astfel că aceste valori medii pot să difere de la copil la copil.Este foarte important de ştiut că majoritatea alimentelor pe care le consumă un bebeluş conţin deja apă, în cantităţi semnificative. De aceea, mulţi sugari care au început diversificarea nu sunt interesaţi de apă, lucru care îi poate nelinişti pe părinţi. Adevărul este că majoritatea nu mai au nevoie de apă suplimentar, fiind deja bine hidrataţi de la masă. Desigur, îi vom oferi copilului apă zilnic, dar este bine să nu ne îngrijorăm dacă unii dintre ei o refuză.

Comments

comments