Câteva mituri despre sarcină

mit-sau-realitate-mai-2016

Multă linişte, odihnă şi relaxare

Da, femeile însărcinate trebuie protejate mai mult, cu toate astea sarcina nu este o boală, iar femeile gravide nu se tranformă peste noapte în vaze de cristal. Dacă medicul curant vă transmite că totul este bine, că sarcina se dezvolată în ritm normal, că nu există riscul unui avort spontan şi nu vă recomandă să staţi mai mult în pat – păstraţi-vă ritmul cu care aţi fost obişnuită până la naştere! Nu are rost să evitaţi plimbările cu bicicleta, înotul sau plimbările în parc.

Mamele ar trebui să evite să mănânce alune în timpul sarcinii pentru că bebelușul poate dezvolta o alergie la ele.

Nu există nicio dovadă științifică precum că mâncărurile cu factor alergenic (alune, crustacee etc.) consumate în timpul sarcinii pot determina dezvoltarea unor alergii ale copiilor. Singura posibilitate prin care un copil poate deveni alergic la anumite mâncăruri sau substanțe din timpul sarcinii este dacă factorul alergen ajunge în sângele mamei și apoi în placentă într-o formă alergenică. Metabolismul mamei, însă, are capacitatea de a descopune factorii alergeni în componente nonalergenice înainte ca ei să pătrundă în circuitul sangvin.

Grețurile matinale sunt primele semne ale sarcinii?

Fals. Acestea apar de obicei în primul trimestru de sarcină, asociate cu alte simptome (absența menstruației, oboseală, dureri de cap, somnolență, vărsături și altele), dar grețurile nu sunt obligatorii în cazul tuturor femeilor care rămân însărcinate.

Sunt permise călătoriile cu avionul în primul și în ultimul trimestru de sarcină?

Da. Gravidele pot călatori cu avionul oricând își doresc acest lucru, cu excepția celor care suferă de hipertensiune arterială, diabet, boli obstetricale sau de altă natură. Problema este că unele companii aviatice nu permit zborul cu avionul în cazul gravidelor cu sarcina avansată (peste 7 luni), din cauza riscului nașterii premature, ceea ce ar impune aterizarea de urgență.

Ridicarea greutăților mari poate duce la desprinderea placentei de peretele uterin.

Dacă o femeie însărcinată ridică greutăți mari nu riscă să i se desprindă placenta de peretele uterului, tăind aportul de nutrienți și oxigen către făt. Problema cu ridicatul greutăților este că femeia respectivă se poate răni, își poate răni spatele, își poate pierde dezechilibrul și poate cădea. O femeie însărcinată în ultimul trimestru are de purtat zilnic o greutate asemenea unui coș de cumpărături plin, în față. Centrul ei de greutate se modifică, iar ea își pierde echilibrul, plus că greutatea pune presiune pe coloană. A ridica greutăți în timpul sarcinii înseamnă a împovăra corpul cu mai mult decât este oricum.