Căzăturile în timpul sarcinii

mit-sau-realitate-ianuarie-2017

Există multe mituri cu privire la perioada sarcinii, printre care unul foarte popular este cel al căzăturilor care provoacă pierderea copilului. Din ceea ce ai mai experimentat sau auzit de la mămici sau ai citit, de cele mai multe ori căzăturile uşoare nu afectează în niciun fel fătul.

Există totuşi anumite riscuri care nu trebuie ignorate.

În general, dacă ai căzut în casă, la birou sau într-un spaţiu închis, este bine să te întinzi în pat şi să verifici dacă îți simţi copilul mişcând în burtică. Posibile indicii care să te facă să te îngrijorezi sunt: sângerare vaginală, durere acută în partea inferioară a abdomenului, contracţii ale abdomenului, mişcări neobişnuite sau nicio mişcare a copilului.

Dacă ai aceste simptome este bine să te prezinţi la un control medical însoţit de o ecografie. Dacă nu ai niciun simptom, dar tot ai impresia că ceva nu este în regulă poţi să te prezinţi doar pentru a fi mai liniştită.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este că iarna, din cauza poleiului şi a gheţii, poţi aluneca mult mai uşor, mai ales dacă ai o sarcină avansată care îţi pune echilibrul la încercare. Specialiştii mai recomandă să eviţi pantofii cu toc pe timpul sarcinii şi din cauza problemei echilibrului, dar şi pentru că poziţia nu este favorabilă fetusului.

Femeile însărcinate mai trebuie să fie atente şi la faptul că de-a lungul perioadei de sarcină pot avea ameţeli sau chiar leşinuri care pot duce la căzături serioase. Presiunea arterială scăzută, glicemia scăzută sau chiar ridicatul brusc de pe scaun/pat pot duce la ameţeli. Nu uita să ai o alimentaţie echilibrată şi să te ridici uşor pentru a permite circulaţia sângelui şi pentru a nu te dezechilibra.

Mit: scapi de kilogramele în plus la naştere
Adevăr: o femeie pierde între cinci şi şapte kilograme la naştere, kilograme formate din greutatea bebeluşului şi lichidele pierdute. Aşadar, dacă o femeie se îngraşă 12-15 kilograme în timpul sarcinii, va mai avea de slăbit după naştere ca să ajungă din nou la greutatea pe care o avea înainte de a rămână însărcinată.