Ce facem atunci când copiii au febră

sfatul-medicului-noiembrie-2016

Febra reprezintă cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de gardă, însă părinții trebuie să înțeleagă faptul că febra în sine nu este o boală, ci este un semn că organismul luptă împotriva unei infecții. Acest răspuns de apărare este controlat de hipotalamus, parte a creierului considerată a fi centrul termoreglării. Copiii fac de obicei febră cu valori destul de ridicate, ceea ce alarmează suplimentar părinții. Febra acompaniază în general infecții bronho-pulmonare, din sfera ORL, gripă sau simple răceli. Se consideră că un copil are febră dacă temperatura intrarectală depășește 38 grade (temperatura externă este cu 0,5 grade mai mică), dacă se consideră temperatura normală ca variind între 36,1-37,8 grade. Febra ca atare nu este amenințătoare de viață decât dacă este persistentă și se menține tot timpul peste o valoare prag de 41 grade (valoare intrarectală).

Tratament la domiciliu

Primul obiectiv terapeutic este asigurarea confortului copilului prin reducerea temperaturii sub 38,9 grade utilizând medicație antipiretică adecvată vârstei, îmbrăcând copilul corespunzător stării termice și supraveghind permanent temperatura acestuia.

Părinții sunt sfătuiți să monitorizeze temperatura utilizând termometrul, care poate fi clasic, cu mercur, digital sau special pentru uz timpanic (acesta se introduce intraauricular). Dintre acestea, specialiștii recomandă totuși, evitarea termometrelor timpanice, deoarece pot da frecvent valori false. Acestea sunt chiar contraindicate în cazul copiilor cu vârsta sub 12 luni, în special din cauza faptului că aceștia au un conduct auditiv foarte îngust. Termometrele clasice sunt bune, însă au dezavantajul că se sparg, iar citirea lor se face mai dificil. Termometrele digitale sunt printre cele mai eficiente, oferă rezultatul imediat, sunt foarte ușor de folosit, iar raportul cost/beneficii este foarte bun.

Pentru a aprecia cât mai obiectiv temperatura unui sugar sau a unui copil foarte mic, pediatrii recomandă părinților să încerce să le măsoare acestora temperatura intrarectal, astfel: copilul se ține cu pieptul pe genunchii adultului care îi îndepărtează fesele cu o mână iar cu cealaltă introduce ușor termometrul care a fost anterior bine lubrefiat.

Medicația antitermică potrivită unui copil este reprezentată în general de acetaminofen și ibuprofen. Aceste medicamente reduc temperatura corpului blocând mecanismele care generează febra.

Sursa: Sfatul medicului.ro

Comments

comments