Ce facem cu apetitul de vrăbiuţă?

copil-38

Nadia, 2 ani şi jumătate, mănâncă foarte puţin la ora mesei. Nu consumă decât alimentele ei preferate: salată verde şi clementine! Rezultatul: o doare puţin burtica!
Mama ei îi respectă pofta de mâncare scăzută în timpul mesei. Dar, când vine momentul gustării, încearcă să-i echilibreze regimul alimentar de fructe şi legume. Gustarea devine, fără să fie prea copioasă, un adevărat picnic: biscuiţi, felii mici de pâine cu brânză, feliuţe de carne, iaurt de băut, etc. Gustarea dulce – sărată este lăsată la dispoziţia fetiţei, care ciuguleşte jumătate de oră în timp ce se joacă. Aşadar, gustarea bine gândită îi dă Nadiei aportul necesar de energie pentru a doua parte a zilei şi suplineşte lipsa alimentelor nutritive care deranjează stomacul.
Gustările dintre mese trebuie să reprezinte 25% din aportul nutritiv şi energetic necesar copilului într-o zi.

Sfaturi:

  • Evită să dai copilului un pahar mare de apă înainte de masă. Dacă are stomacul plin, este posibil să nu îi mai fie foame. Poţi să-i propui, în schimb, la începutul mesei, fructe şi legume crude, bucăţele de roşii şi de portocale.
  • Faptul că vrea să bea apă în timpul mesei, este, de multe ori, o modalitate de a se juca. Nu lăsa carafe cu apă în faţa copilului şi aşteaptă până la mijlocul mesei ca să îi dai să bea o gură. De asemenea, la sfârşitul mesei, dă-i un pahar mare cu apă.
  • Pâinea este un aliment excelent, foarte hrănitor şi săţios. Dă-i pâine mai degrabă spre sfârşitul mesei.
  • Prevede o pauză de două ore între gustare şi masă, pentru ca micuţului să îi fie foame din nou.
  • Chiar dacă a mâncat foarte puţin la prânz, nu decala ora următoarei gustări. În schimb, poţi să îi dai un pahar mic de suc de portocale imediat ce se trezeşte, ca să aibă energie în aşteptarea gustării.
  • Respectă orele mesei! O întârziere de treizeci de minute îi poate declanşa oboseala, iar aceasta, la rândul ei, îi va dimunua apetitul sau îi va schimba dispoziţia în timpul mesei.

 

În perioada de creştere, copiii au nevoie de trei mese şi două gustări. Aceste cinci mese trebuie să conţină toate elementele nutritive necesare de-a lungul unei zile. Şi nu există nicio contraindicaţie în a-i da copilului să mănânce carne în timpul gustării sau de a înlocui porţia de lapte de dimineaţă cu o porţie de cereale cu lapte.

Comments

comments