Ce nemulțumiri au copiii la școală

Acolo unde sunt copii, sunt şi nemulţumiri legate de şcoală. Şi mici şi mari. Ca părinte, este posibil să simţi că acestea sunt o piedică în dezvoltarea intelectuală a copilului şi că nu poţi face nimic în legătură cu ele. Ceea ce trebuie să ştii este că sunt cât se poate de normale şi că există lucruri pe care le poţi face în acest sens.
Iată cele mai mari nemulţumiri pe care copiii le au în legătură cu şcoala şi ce poţi tu să faci:

1. “Este prea greu!”

Atunci când copilul tău spune că este prea greu, acordă un pic de timp pentru a sta de vorbă cu el şi identifică sursa frustrării. Dacă ai un copil mai mare este posibil să puteţi comunica mai uşor şi să poată să îţi explice exact la ce se referă când spune asta.
Află ce anume i se pare greu din ceea ce face la şcoală şi ajută-l aşa cum te pricepi tu mai bine. Poate îi dai o mână de ajutor la temele de acasă sau, dacă şi copilul îşi doreşte, includeţi câteva minute pe zi de antrenament şi de practică la respectiva materie. În cazul în care nu simţi că te pricepi suficient de bine în domeniul respectiv vezi dacă aveţi un alt membru al familiei care poate să facă asta sau vreo cunoştinţă.
Dacă ai un copil mai mic şi nu poate să identifice exact care este sursa problemei, poţi vorbi cu profesorii sau învăţătorul/învăţătoarea de la şcoală şi să afli unde se descurcă mai greu pentru că cel mai probabil acolo şi resimte copilul că lucrurile sunt dificile.

2. “Nu îmi place profesorul!”

Atunci când copilul se plânge că nu îi place profesorul, roagă-l să îţi explice de ce. Poate fi vorba despre cantitatea de muncă pe care profesorul le-o dă copiilor, felul în care vorbeşte cu ei sau metodele de interacţiune. Dacă este vorba despre temele pentru acasă atunci este necesar să porţi o discuţie cu copilul tău şi să îi explici că uneori va fi necesar să facă şi lucruri care nu îi plac şi că acest lucru este normal şi nu este pe termen lung.

3. “M-am plictisit!”

Odată cu dificultatea, este imposibil să nu apară măcar un pic de plictiseală pe parcursul anilor de şcoală. O metodă prin care poţi să abordezi această situaţie este să cercetezi echilibrul dintre şcoală şi timpul liber al copilului. Este cumva posibil ca acesta să petreacă mai mult timp decât este cazul făcând teme, citind, exersând, acestea pe lângă mersul la orele obligatorii de şcoală? Dacă răspunsul este da, atunci tot ce trebuie să faci este să organizaţi timpul astfel încat copilul să petreacă necesarul, şi nu mai mult, de timp recomandat în scopuri şcolare.