Ce rol au lichidele în alimentaţia copilului

Pentru că se apropie sezonul cald, în acest articol aş dori să discutăm despre aportul de lichide necesar copiilor.

Câte lichide ar trebui să consume copiii

Sugarii și copiii mici hrăniți cu formulă de lapte, din momentul în care se începe diversificarea, au nevoie de cel puțin 400-600 ml/ zi de fluide suplimentare (în plus față de 200-700 ml/ zi de apă care este estimat să vină din lapte și alte alimente) într-un climat temperat și 800-1200 ml/ zi într-un climat cald. Apa se consumă pe parcursul întregii zile şi se schimbă zilnic sau de 2 ori pe zi.
Pentru că laptele matern este apă aproape în proporție de 90 %, pentru sugari și copiii mici care sunt alăptați, aportul de lichide pe care îl primesc din lapte este mult mai mare. Pe langă laptele matern, aceștia ar trebui să consume minim 300 ml /zi în sezonul rece și minim 500 ml/zi în sezonul cald.
Se folosește apă îmbuteliată, plată, nu necesită fierbere. Sau apă din sursă sigură, verificată, fiartă și răcită.
Oferirea de apă copiilor mai mici de 6 luni îi expune riscului de diaree și malnutriție. Apa poate interfera cu alăptatul și, atunci când se consumă și apă, cantitatea de lapte matern scade și se poate ajunge la întreruperea alăptării.

Când este cel mai indicat să se consume apă

Nutriţioniştii recomandă ca apa să se consume cu o jumătate de oră înainte de masă și până la o oră după masă. Dacă însă alegeți să le oferiţi apă în timpul mesei, atât dumneavoastră, cât şi copiii, luați înghiţituri mici. În caz contrar, riscați diluarea sucurilor gastrice care sunt esențiale pentru a descompune mâncarea într-un mod corespunzător. Dacă se consumă lichide în cantitate mare în timpul meselor, se ajunge la balonare, indigestie și chiar malabsorbția nutrienților.
Apa trebuie consumată pe tot parcursul zilei. Însă, puteți maximiza beneficiile apei în anumite momente ale zilei. De exemplu:
• Un pahar de apă la scurt timp după trezire, dimineața, ajută la activarea organelor interne. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din organism.
• Băută cu aproximativ o jumătate de oră înainte de masă, îmbunătățește digestia. La scurt timp, înainte sau după masă, este ideal să nu oferiţi apă copiilor, pentru a evita diluarea sucurilor gastrice. Așteptați 30-40 de minute după masă pentru a bea apă.

Despre ceai și sucuri: le putem oferi celor mici? Și în ce cantitate?

Ceaiul conține compuși care pot interfera cu absorbția de fier și astfel nu este recomandat pentru copiii mici. Ceaiul se oferă doar în scop terapeutic și atunci într-o cantitate limitată și pentru o scurtă perioadă. Băuturile cu zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, ar trebui să fie evitate, deoarece acestea dau doar energie și scad apetitul copilului pentru mai multe alimente nutritive. Consumul de suc în exces poate reduce apetitul copilului pentru alte produse alimentare și poate provoca scaune moi. Din acest motiv, Academia Americană de Pediatrie recomandă nu mai mult de 150 ml de suc de fructe pe zi și acesta suc natural, obținut prin presare la rece și consumat imediat după ce a fost preparat. Studii realizate recent în Statele Unite ale Americii, au legat consumul în exces de suc de fructe cu întârzierea dezvoltării fizice și obezitatea. Practic, prin procesul de stoarcere al fructului, în suc ajung zaharurile și apa din fruct, fibrele și majoritatea nutrienţilor rămânând în pulpă.

Cât lapte ar trebui să consume un copil

În ceea ce privește laptele matern, acesta se oferă copilului la cerere. Adică, ori de câte ori dorește copilul. Pentru laptele praf, puteți urmări atat recomandările notate de către producător pe spatele cutiei sau vă puteți ghida astfel (recomandările sunt pur orientative, copilul poate mânca mai mult sau mai puțin):
• În timpul primelor două săptămâni, între 30 ml şi 70 ml la fiecare masă. Iar mesele vor fi la aproximativ 3 ore.
• De la două săptămâni până la două luni, va dori, probabil, între 75ml şi 100 ml la fiecare masă. Va consuma aproximativ de la 450 ml la 735 ml într-o singură zi.
• Între două luni și șase luni, acesta poate dori între 100 ml și 210 ml la o masă, fără a depăşi 1000 ml de lapte pe zi.
• Odată ce copilul ajunge la vârsta de şase luni și se introduce și mâncarea solidă, acesta poate dori între 210ml și 240ml la o masă, aportul său zilnic de lapte praf poate fi în jur de 800 ml pe zi.
• Atunci când începeți să oferiți și alimente solide bebeluşului, aportul zilnic de formulă de lapte va scădea treptat până la aproximativ 600 ml, în jurul vârstei de 1 an.
Toţi copiii sunt diferiți. Încercați să nu vă faceți griji dacă cel mic nu vrea această cantitate de lapte. Îl puteți introduce în prepararea diverselor mese, precum cuşcuş cu lapte, budincă de orez sau cereale integrale cu lapte. După ce copilul va împlini vârsta de un an, puteți continua cu laptele praf adaptat vâstei copilului până la vârsta de 2 ani (aproximativ 250 ml seara, la culcare ) sau puteți opta pentru laptele de origine animală (pasteurizat) ori laptele vegetal fortificat.

Comments

comments