Ce se întâmplă după săptămâna 40 de sarcină

sarcina-1-aprilie-2016

Atunci când faci cunoștință cu puiul tău, să spunem, înainte cu o săptămână, toată lumea, inclusiv tu, va radia de fericire. Evenimentul este un prilej de bucurie maximă. Însă, în cazul în care trece doar o singură zi de la termenul stabilit de medic, începe să se instaleze panica și îngrijorarea. Ce se întâmplă? De ce nu mai vine bebe? Este ceva grav? – iată doar o serie de întrebări care încep să te macine.

Perioada ideală de naștere

Copilul se naște nu când vrem noi, ci când vrea el – exceptând, desigur, cazurile în care sosirea lui pe lume are loc prin cezariană. Așadar, ce facem atunci când trecem de săptămâna 40 de sarcină, iar bebe nu dă nici un semn că vrea să se nască? Mai în glumă, mai în serios, unele viitoare mămici care trec prin această situație spun că sunt în luna a zecea de sarcină, iar realitatea nu pare a fi departe de adevăr. Important este să știm că se consideră că o sarcină este la termen dacă are loc între 37 de săptămâni și 42 de săptămâni. Prin urmare, dacă se depășește săptămâna 40, panica nu își are rostul, mai ales în condițiile în care lucrurile sunt sub stricta supraveghere a medicului.

Confesiunea unei mămici

„Când am fost însărcinată cu fiul meu am depășit cu aproape o săptămână (…) termenul nașterii. Dintre toți oamenii, eu trebuia să știu cel mai bine că nu trebuia să mă aștept ca termenul stabilit al nașterii să fie respectat (…). Probabil că înțelegeți – atât cu sufletul, cât și cu mintea – că termenul nașterii reprezintă o perioadă de 4 săptămâni în timpul căreia este posibil să sosească copilul dumneavoastră, și nu o zi specifică“, scrie Marjorie Greenfield, mamă și autoare a cărții „Ghidul viitoarei mame“ (Ed. All, 2013).

Metode de inducere a travaliului

Experiența proprie și cunoștințele medicale pe care le deține – Marjorie Greenfield este doctor de profesie – sunt suficiente pentru a-i acorda credit sfaturilor și soluțiilor pe care le propune în cartea amintită. Iată care sunt, din punctul ei de vedere, o parte dintre metodele naturale de inducere a travaliului, în cazul în care ați depășit săptămâna 40. Pentru metodele pe care le enumeră, Marjorie Greenfield recomandă precauția.
1. Mersul
Avantajul mișcării în timpul contracțiilor este următorul: șoldurile se deplasează dintr-o parte în alta, fapt care poate favoriza aducerea copilului în poziția pentru naștere. Statul în picioare, nu numai mersul în sine, îl ajută, de asemenea. Folosindu-vă de gravitație, acesta se îndreaptă spre pelvis.
2. Activitatea sexuală
În ultima parte a sarcinii, puține sunt femeile care se mai gândesc la viața sexuală. Marjorie Greenfield crede, însă, altceva. „Atunci când dumneavoastră și partenerul faceți dragoste, sperma acestuia (…) poate stimula contracțiile. O doză dublă, la un interval de câteva ore, poate face ca rezultate să fie și mai bune, cu toate că nu există studii științifice care să susțină această afirmație“, spune ea.
3. Uleiul de ricin
Este una dintre cele mai vechi metode naturale de inducere a travaliului, utilizată și în unele clinici medicale de tip vechi, tradițional, din America. Cum funcționează uleiul de ricin? Consumul lui produce spasme la nivelul intestinelor, care duc la contracția uterului. Dr. Greenfield recomandă o cantitate de 30 – 100 ml ulei de ricin amestecat cu 150 ml suc de portocale. După ce vă consultați cu medicul, puteți repeta dozele.
4. Decolarea membranelor
Este efectuată de către medic și presupune introducerea degetului acestuia în cervix și decolarea (desprinderea, dezlipirea) membranelor amniotice de partea inferioară a cavității uterine.

Cum este copilul în săptămâna 40

Toate oasele i s-au întărit, mai puțin cele de la nivelul capului. În altă ordine de idei, craniul are două zone moi, numite fontanele. Fontanelele sunt în număr de patru (față, spate, lateral), dar cel mai adesea se vorbește doar despre două dintre ele, cea anterioară și cea posterioară. Fontanela anterioară se întărește între lunile 8-15 de viață, iar fontanela posterioară în lunile 3-4. Tot în această săptămână, cei mai mulți bebeluși au puțin peste 3 kilograme și aproximativ 52 de centimetri lungime. Greutatea considerată normală este cuprinsă între 2, 5 kg și 3, 8 kg.

Cum este gravida în săptămâna 40

Simptomele, în această perioadă, nu diferă cu mult de simptomele cu care te-ai obișnuit deja: somnul este din ce în ce mai greu de obținut, respirația devine mai greoaie datorită faptului că diafragmul este împins în sus de uterul din ce în ce mai mare. Iar peste toate acestea se adaugă neliniștea că bebe întârzie să vină pe lume. Anxietatea nu este tocmai ceea ce îți dorești, în consecință ideal este să păstrezi permanent legătura cu medicul tău, să îi comunici modificările pe care le observi în evoluția sarcinii și să încerci, pe cât posibil, să rămâi calmă. Pentru că, în febra așteptării, un lucru este sigur: copilul se va naște oricum, chiar dacă mai devreme sau mai târziu decât termenul stabilit la început.