Ce se întâmplă în timpul cezarienei?

sfatul-medicului-46

În ultimii ani, tot mai multe gravide nasc prin operaţie cezariană. Chiar dacă este programată sau este o decizie de ultimă secundă, îţi spunem de ce este bine să ştii ce cuprinde această procedură şi de ce nu ar trebui să fii speriată!
Dacă eşti o graviduţă care suferă de boli cronice de inimă, diabet, hipertensiune sau boli ale rinichilor, o naştere vaginală ar putea fi mai dificilă şi mai greu de suportat de către organism, de aceea cezariana este opţiunea cea mai sigură. Dacă travaliul se opreşte sau nu evoluează corespunzător (dilatare mică deşi ai contracţii) şi eşti în acest proces de mai bine de 24 de ore, cel mai probabil medicul tău îţi va propune o naştere prin cezariană. Oricare ar fi cazul tău, este bine să fii pregătită dinainte şi să cunoşti pas cu pas tot ce implică acest proces, deoarece simpla idee de operaţie te poate speria şi mai mult dacă nu cunoşti termenii problemei.

Pregătirea şi anestezia

O naştere prin cezariană este făcută după un program destul de strict. Această rutină începe cu pregătirea pentru anestezie, de obicei este vorba despre rahidiană sau rahi-peridurală, astfel, zona lombară va fi anesteziată, şi tu vei rămâne trează şi conştientă pe toată durata intervenţiei. Pentru anestezie, zona lombară va fi dezinfectată. Un cateter îţi va fi inserat în coloana vertebrală. Burtica va fi dezinfectată cu o soluţie specială. Se vor aşeza apoi câmpuri sterile, pentru a pregăti zona unde are loc incizia. Trebuie să ştii că între abdomen şi partea de sus a corpului tău va exista un paravan care te va feri de impactul vizual pe care îl poate oferi procedura în sine. Cu toate acestea nu vei rata prima întâlnire cu bebeluşul tău, deoarece vei face cunoştinţă imediat ce acesta va veni pe lume. Se apelează la varianta de anestezie totală în cazuri de urgenţă maximă – aceasta durând câteva minute de la începerea anesteziei până la extracţia copilului, dar efectul anesteziei este pe toată durata intervenţiei. După aceasta te vei trezi, însă este bine să ştii că te vei simţi complet dezorientată, ameţită şi posibil cu stare de vomă.

Tipuri de incizie

În timp ce eşti anesteziată parţial sau total, în funcţie de motivul intervenţiei, medicul îţi va face o incizie orizontală în partea de jos a abdomenului tău (în zona liniei bikinilor). Apoi medicul realizează o altă incizie în partea inferioară a uterului. Este posibilă una din cele două variante de incizie: o tăietură verticală pe mijlocul uterului sau o incizie transversală în partea de jos a uterului tău. Inciziile transversale se realizează în 95% din cazurile de naştere prin cezariană din zilele noastre. Aceasta se întâmplă deoarece muşchiul din partea de jos a uterului este mai subţire, astfel încât riscul de sângerare va fi mai mic (de asemenea acest tip de incizie susţine posibilitatea ca muşchiul să reziste cu succes unei viitoare posibile naşteri pe cale vaginală). Cu toate acestea, în situaţii excepţionale (placenta praevia anterioară, poziţionare atipică a bebeluşului) incizia uterului va fi verticală.

Lichidul Amniotic

Lichidul este absorbit şi bebeluşul este adus pe lume (acesta este momentul în care vei simţi o presiune, dar nu o durere, ca şi cum te eliberezi de o greutate). Deoarece procesul natural de naştere ar fi ajutat la eliberarea mucusului localizat în căile respiratorii ale copilului, în cazul cezarienei, există posibilitatea ca celui mic să i se aplice de către echipa de neonatologi o procedură de absorbţie a lichidului care este posibil să fi rămas în plămâni.

Întâlnirea cu bebeluşul

După ce cordonul ombilical este tăiat şi placenta este eliminată şi, bineînţeles, după ce incizia este cusută (totul poate dura până la 30 de minute, pentru că este nevoie de timp pentru a aşeza fiecare muşchi în parte), cel mai probabil vei reuşi să interacţionezi cu cea mai nouă persoană care va face parte de acum din viaţa ta.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Virginia Cornelia Lazăr, Medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul Dr. Ioan Cantacuzino, Bucureşti.

 

Cum te recuperezi după operaţie – Teoretic vei simţi aceeaşi gamă de simptome în timp ce te vei recupera după operaţia cezariană, aşa cum simţi şi după o naştere pe cale vaginală. Pe măsură ce uterul se contractă, vei simţi dureri de o intensitate mai mare sau mai mică, în funcţie de gradul tău de tolerare a durerii. Este posibil să ţi se administreze oxitocină pentru a grăbi procesul de retragere al uterului. Vei elimina lohii (sângerare post-partum), vei simţi dinsconfort în zona perineală, o stare de greaţă şi sâni angorjaţi.

Comments

comments