Ce trebuie să ştii despre dezvoltarea celui mic

mit-sau-realitate-februarie

De când se ştie, lumea (şi aici mă refer la bunici, prieteni şi întreaga societate, până la urmă) bombardează proaspeţii părinţi cu sfaturi, mai mult sau mai puţin binevoitoare. Cum să mai ştie Mama şi Tatăl că primesc informaţiile corecte? Să separăm mitul de realitate!

Jucăriile îl fac mai deştept pe cel mic

Mit: Bebe are nevoie de jucării sofisticate pentru a-i stimula capacitatea creierului la maxim!
Realitate: Nu există o dovadă care să certifice că o anumită jucărie îl face mai deştept pe micuţul tău.
Pe măsură ce bebeluşii învaţă să-şi exploreze propriile mişcări, mediul înconjurător este cel care ajută şi nu jucăriile sofisticate. Deşi se cunoaşte faptul că bebeluşii au preferinţe vizuale pentru contraste în ceea ce priveşte culorile, părinţii nu ar trebui să se amăgească cu ideea că dacă sufocă micuţul cu astfel de imagini, inteligenţa acestuia se va dezvolta considerabil.

Întârzierile de vorbire

Mit: Dacă micuţul tău are întârzieri în vorbire, nu-ţi face griji, deoarece vorbirea se deprinde cu timpul.
Realitate: Caută ajutor specializat imediat ce observi că micuţul tău dă semne de întârziere în ceea ce priveşte vorbirea.
Părinţii trebuie să înveţe să facă diferenţele între vorbire (calitatea sunetului) şi limbaj (conţinutul a ceea ce comunică) şi să ia în serios orice întârzieri apar. Intervenţiile timpurii te pot ajuta să afli dacă cel mic are autism sau alte probleme de ordin cognitiv. Nu ai nevoie de recomandarea medicului de familie pentru a decide dacă vrei să faci o evaluare micuţului. Este dreptul tău!

Fratele mai mic vorbeşte mai târziu!

Mit: Se spune că fratele mai mic dintr-o familie mare, este cel care începe să vorbească mai târziu.
Realitate: Ordinea în care se nasc copiii poate avea un rol în ceea ce priveşte dezvoltarea limbajului, însă nu este un factor decisiv.
Părinţii trebuie să observe întârzierile de vorbire ale oricărui copil, fie că este primul născut, sau ultimul. Ordinea în care se nasc, poate avea un impact foarte mic asupra dezvoltării limbajului copilului, însă fiecare familie este distinctă. Ai grijă şi urmăreşte dezvoltarea celui mai mic dintre fraţi şi nu merge pe principiul că dacă este cel mai mic, va vorbi mai târziu.