Cele mai populare mituri despre alăptare

Când este vorba despre sănătatea bebeluşului, orice mămică încearcă să facă cea mai bună alegere pentru a-şi creşte copilul.
Primul pas spre sudarea relaţiei dintre mamă şi bebeluş este alăptarea.
Este foarte benefic pentru amândoi ca pruncul să fie hrănit cu lapte matern, pentru buna sa dezvoltare fizică şi psihică.

1. Alăptatul natural provoacă dureri

Adevărat. Toate mămicile se pot lovi de dureri cauzate de alăptatul natural, mameloanele sensibile sau iritate fiind o problemă des intâlnită.

2. Există mame care nu produc suficient lapte

Fals. Din punct de vedere medical, este practic imposibil ca o mamă să nu aibă capacitatea de a produce resursa de lapte de care bebeluşul ei are nevoie pentru hrana zilnică.
Mămica trebuie să respecte cererea copilului, anume să permită bebeluşului să ia cantitatea de lapte matern de care acesta are nevoie.
Încă din maternitate, doctorii şi consilierii în alăptare le sfătuiesc pe mămici să folosească pompe de sâni pentru stimularea lactaţiei.

3. Acordă sânului o pauză de la alăptat, poate ajuta la asigurarea unei cantităţi mai mare de lapte

Fals. Cu cat alăptezi mai mult, cu atât cumulezi o cantitate mai mare de lapte pentru bebeluşul tău. O pauză în programul tău de alăptat poate scădea cantitatea.

4. Copilul trebuie să golească ambii sâni la fiecare alăptare

Adevărat. Este recomandat ca pruncul să se hrăneasca de la primul sân înainte ca mama să i-l ofere pe al doilea. Laptele de la finalul mesei are un aport bogat în grăsimi, ce poate fi obţinut numai treptat, pe măsură ce copilul goleşte pieptul, pe rând.
Dacă bebeluşul este mutat înainte ca sânul să devină gol, atunci el va consuma doar cantitatea iniţială de lapte, nu şi cea finală, aportul de calorii fiind astfel redus.

5. Mama trebuie să consume lapte alimentar pentru a produce la rândul ei lapte matern de calitate

Fals. Este des întâlnită ideea că o proaspătă mămică trebuie să consume mai mult lapte alimentar pentru a satisface cererea crescută de calciu pentru alăptarea copilului ei.